;
Politika

Hollanda’nın Dev Emeklilik Fonu Karbon Ayakizini Azaltacak

Hollanda’nın en büyük emeklilik fonu ABP, karbon ayakizini azaltmak üzere aldığı hedefleri açıkladı. 515 milyar dolarlık varlığı idare eden fon, çevre dostu şirketlere yaptığı yatırımları artıracak.

Haber: Anthony Deutsch ve Toby Sterling

Çeviri: Çisil Sevinç

Hollanda’nın en büyük emeklilik fonu ABP Pazartesi günü (3 Şubat), 2025’e kadar karbon ayakizini azaltmak için varlık portföyünü 2015 seviyesine göre %40 azaltma hedefini açıkladı.

Bu sene karbon ayakizini %25 oranında azaltmayı hedefleyen ABP, Norveç’in 1.1 trilyon dolar değerindeki devlet fonu gibi önde gelen fonların yolundan gidiyor. Fonların amacı, enerji şirketlerinin portföylerinden kaynaklanan ağır kirliliklerden kurtulmak.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

ABP, memurlar için 515 milyar dolarlık bir varlığı idare ediyor. Yeni hedefiyle birlikte, gelecek beş yılda “sürdürülebilir ve ekonomik enerji” şirketlerine 5 milyar dolarlık yatırım yaparak mevcut 10 milyar dolarlık yatırımını artıracak.

2030 yılına kadar bazı istisnalar dışında kömür ve katranlı kum yatırımlarını da iptal edecek.

APG CEO’su ve fonun emeklilik yöneticisi Peter Branner şirketleri ahlaki açıdan üç kategoriye ayırıyor: nükleer silah üreticileri ve tütün şirketlerini tamamen portföyünden çıkaranlar, daha fazlasına sahip olmak için topluma pozitif katkıda bulunanlar ve son olarak Hollanda’nın en büyük şirketi Royal Dutch Shell gibi katedecek yolları olan, Branner’ın deyişiyle “yavaş ilerleyen” şirketler.

Branner, ABP’nin bu yavaş ilerleyen şirketlerle bağ kurmaya çalıştığını söyledi.

582 milyon euro değerindeki hisseleriyle Shell ABP’nin en büyük 70’inci yatırımı.

Brenner, son on yılda dünyanın en büyük açık deniz rüzgar enerjisi üreticisi olan Danimarka merkezli Orsted ile kıyaslandığında Shell’in güncel kar performansının bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi.