;
Bilim

Hindistan’da Hava Kirliliği Kaynaklı Ölümler Artıyor

The Lancet’in yayımladığı yeni bir rapora göre Hindistan’da hava kirliliği nedeniyle 2019 yılında 1.67 milyon insan hayatını kaybetti. 2017 yılında ise bu rakam 1.24 milyondu.

The Lancet, Hindistan hükümetinin Salı günü paylaştığı bir raporda kirli havanın 2019’da, 2017’den daha fazla insanı öldürdüğünü ve 1.67 milyon ölümün tüm ölümlerin %18’ini oluşturduğunu açıkladı.

Şehirleri küresel kirlilik listelerinde en yukarılarda olan Hindistan giderek artan ekonomik ve insani kayıplarla karşı karşıya. 2017’de yapılan bir önceki çalışmaya göre kötü hava kalitesinden dolayı 1.24 milyon ölüm yaşanırken; bu rakam toplam ölümlerin %12.5’ini oluşturdu.

Analiz kirliliğin kronik obstrüktif akciğer hastalığına, solunum enfeksiyonlarına, akciğer kanserine, kalp hastalığına, felce, diyabete, yenidoğan bozukluklarına ve katarakta yol açtığını buldu.

The Lancet, dünyanın en kirli başkenti olan ve kışın genellikle kirli havayla kaplanan gökyüzüyle Yeni Delhi’nin kişi başına en yüksek ekonomik darbeyi yaşadığını söyledi.

2019’daki ölümler, toplam 36,8 milyar dolar kayba yani Hindistan’ın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) %1,36’sına neden olurken Uttar Pradesh ve Bihar’ın yoksul ve kalabalık eyaletleri GSYİH’lerin yüzdesi olarak en yüksek ekonomik kaybı yaşadı.

Analiz, “COVID-19 karantina döneminde Hindistan genelinde hava kalitesindeki gelişmeler ve kısıtlamaların hafifletilmesiyle kirlilikteki tekrar yükseliş, insan aktivitesinin azalmasıyla mümkün olan hava kirliliğinin azaltılması konusunda ilginç ipuçları sağlıyor” diye ekledi.

Hükümet ise yaptığı açıklamada, Hindistan’ın 2024 itibariyle 5 trilyon dolarlık bir ekonomi olma hedefine ulaşması için eyalete özgü kirlilik kontrol programlarına daha fazla yatırım yapması gerekeceğini söyledi.

İsviçreli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir’in Salı günü yayımladığı listede, Hindistan’ın üç ana şehri, Yeni Delhi, Kalküta ve Mumbai, dünyanın en kirli 20 şehri listesinde yer aldı.