;
Bilim Politika

Her Yıl Ortalama 9 Milyon İnsan Kirlilik Nedeniyle Hayatını Kaybediyor

Foto: Greenpeace Akdeniz

Araştırmaya göre dünya çapında kirlilik yüzünden ölümlerin %90’ı düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşanıyor.

Saygın tıp dergilerinden The Lancet’in 2015’teki çevre kirliliği ve sonuçları raporunu güncellediği son araştırması, dünyada her yıl ortalama 9 milyon insanın kirlilik yüzünden erken öldüğünü ortaya koydu.

BBC’nin aktardığı verilere göre 2019’da her 6 ölümden birinin nedeni kirlilik. Sadece -kirlilikten en çok etkilenen ülke listesinin başındaki- Hindistan’da 2019 yılında 2 milyon 300 bin kişi çevre kirliliğinden kaynaklanan sebeplerle zamanından önce öldü. Bunların 1,6 milyonunun ölüm nedeni hava kirliliği, yarım milyonun ise su kirliliği.

Araştırmaya göre dünya çapında kirlilik yüzünden ölümlerin %90’ı düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşanıyor ve listenin başında 2,36 milyon ile Hindistan var. Onu, 2,1 milyon ile Çin izliyor.

Komisyonun 2015 yılında hazırladığı kapsamlı kirlilik ve sağlık raporuna güncelleme niteliğindeki son araştırmada, aşırı yoksullukla ilişkili, söz gelimi ev içi hava kirliliği ya da su kirliliği gibi faktörlerden ölümlerde bir azalma meydana geldi.

Fakat, sanayi kirliliği, genel hava kirliliği ve zehirli kimyasal maddelerin yol açtığı kirlilikten ölümlerde meydana gelen artış yüzünden, toplam sayıların gerilemediği belirlendi.

Küresel olarak ev içi ve genel ortam kirliliğinin 2019 yılında toplam 6 milyon 700 bin kişinin ölümüne yol açtığı kaydediliyor.

Rapora göre su kirliliği aynı yıl 1 milyon 400 bin kişinin, sadece kurşun kirlenmesi ise 900 bin kişinin zamansız ölümüne yol açtı.

Raporda kirlilik ve kirlilikle bağlantılı hastalıkların kontrol altına alınması için acilen adım atılması, eylem planlarında özellikle hava kirliliği ve kurşun-kimyasal atık kirliliğine odaklanılması çağrısı yapılıyor.