;
Bilim

Hava Kirliliği Çocukları ve Yoksulları Hasta Ediyor

hava kirliliği

Birleşik Krallık’ta 9 bin çocuğun doğumdan gençliğe kadar olan verilerine dayanılarak yapılan yeni bir araştırma, erken yaşta hava kirliliğine maruz kalmanın ergenlikte sağlığı etkilediğini ortaya koydu. Ayrıca araştırma yoksul ve etnik azınlık kökenli bireylerin hava kirliliğine maruz kalma riskinin daha yüksek olduğunu da saptadı…

Yeni araştırmalara göre, küçük yaşta yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kalan çocukların, ergenlik dönemlerinde sağlık sorunları yaşama olasılığı daha yüksek.

University College London’dan akademisyenler tarafından yürütülen bir araştırmada, 2000–2002 yılları arasında Birleşik Krallık genelinde doğan 9 bin gencin verilerini kullanıldı. Araştırmada çocukların PM2.5, PM10 ve NO2 gibi çeşitli hava kirleticilere maruz kalma düzeyleri incelendi.

Sonuçlara göre, 2 ile 4 yaşları arasında kirli hava koşullarına maruz kalan çocukların, 17 yaşına geldiklerinde sağlık durumlarının kötü olduğunu bildirme olasılıkları %30 daha yüksek. Çalışma ayrıca, etnik azınlık kökenli çocukların ve yoksul mahallelerde yaşayanların daha yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kaldığını, bu durumun da onların daha kötü sağlık sonuçları ve kronik hastalıklarla karşılaşma ihtimalini artırdığını ortaya koydu.

Araştırmanın başyazarı Dr. Gergo Baranyi ise şunları söyledi:

“Bu çalışma, ulusal temsiliyet açısından benzersiz. Dolayısıyla bu durum bulgularımızın Birleşik Krallık nüfusuna genelleyebilmemizi sağlıyor. Ayrıca çocukları doğumdan neredeyse 20 yaşına kadar takip edebilmiş olmamız da çalışmanın güçlü yönlerinden birini oluşturuyor. Bence en önemli bulgulardan biri, farklı hava kirleticilere maruz kalma düzeylerinde görülen büyük eşitsizliklerdi. Bu eşitsizliklerin farklı sosyoekonomik gruplar ve etnik azınlıklar arasında çocukluk boyunca devam ettiğini gözlemlemek oldukça dikkat çekiciydi. Etnik azınlıkların daha fazla hava kirliliğine maruz kalmasının nedenlerinden biri, çoğunlukla daha yoksul mahallelerde yaşıyor olmaları. Hava kirliliği sağlığı etkiler çünkü çok küçük parçacıklar solunum yoluna nüfuz edebilir, kana karışabilir ve hatta beyne ulaşabilir.”

Toplum İçinde Hava Kirliliğine Maruz Kalma Düzeyleri Eşitsiz

Dr. Baranyi 3 ile 6 yaş arası dönemin hava kirliliğine maruz kalma açısından hassas bir dönem olduğunun belirlenmesinin ve etnik azınlık gruplar ile dezavantajlı bireyler arasında maruz kalma düzeylerinde süregelen eşitsizliklerin ortaya konmasının, çalışmanın en önemli 2 temel yanı olduğunu vurguladı.  Baranyi ayrıca takip çalışmalarının, bu maruziyet döneminin hangi belirgin hastalıklar veya sağlık problemleriyle ilişkili olduğunu ortaya koymayı hedefleyeceğini de sözlerine ekledi.

Dünya genelinde çevre adaleti için mücadele eden, en geniş tabanlı çevre örgütlerinden biri olan Yeryüzü Dostları’dan (Friends of Earth) Jenny Bates de hava kirliliği ve hastalıklar arasındaki bağlantı hakkında şunları söyledi:

“Hava kirliliği, sağlığa yönelik en büyük çevresel tehdittir ve ölümcül parçacıklar akciğerlerimizden kan dolaşımına geçerek vücuttaki her organı etkileyebilir. Bizim de yaptığımız son araştırmalar, hava kirliliğinin yalnızca düşük gelirli bölgeleri ve siyahîlerin ve diğer etnik grupların daha yoğun yaşadığı alanları orantısız biçimde etkilemekle kalmadığını, aynı zamanda en kirli bölgelerde yaşayan hanelerin, daha temiz bölgelerdeki hanelere kıyasla otomobil sahibi olma olasılıklarının üç kat daha az olduğunu gösteriyor.”