;
Bilim

Hava Durumu Raporları Yakında İklim Değişikliğinin Etkilerinden Bahsetmeye Başlayabilir

Avrupa Birliği’nin (AB) araştırma programı Copernicus’un geliştirdiği yeni bir hizmet sayesinde meteoroloji uzmanlarının yakın zamanda iklim değişikliğinin etkilerini hava durumu raporlarına ekleyebilecekleri söyleniyor. Hizmet, iklim değişikliğinin toplum üzerindeki etkileri hakkında da birçok sektöre bilgi sağlayabilir.

HABER: Gülce DEMİRER

 “Kuzeybatı bölgesinde bugün hava bulutlu olacak, iklim değişikliği nedeniyle sel ve taşkın riskleri orta derecede…”

Gelecekte hava durumu tahminleri böyle mi olacak?

Avrupa Birliği’nin (AB) araştırma programı Copernicus tarafından sağlanan yeni bir hizmet sayesinde, meteoroloji uzmanları çok yakında hava durumu raporlarına iklim değişikliğinin etkilerini içeren bilgiler ekleyebilir.

Copernicus, iklim değişikliği bilgilendirme servisi olan Copernicus İklim Değişikliği Hizmetleri’ne (C3S) yol göstermek için bir şirket arayışında. Amaçları meteoroloji ajansları ve medya yoluyla ekstrem hava olaylarıyla ilgili bilgi sağlamak ve bu olayların iklim değişikliğiyle ilişkisine yönelik toplumsal farkındalık yaratmak.

Hizmet ayrıca iklim değişikliğinin toplum üzerindeki etkileri hakkında endişe duyan hükümetlerarası organizasyonlar ile hukuk, sağlık ve sigorta gibi sektörlerdeki şirketlere için de erişilebilir olacak.

C3S, bilim insanlarına, danışmanlara, planlamacılara ve politika yapıcılara iklim verileri ve bilgileri sağlamak adına Dünya İklim Araştırmaları Programı’ndan (WCRP) faydalanıyor.

 Gerçek Zamanlı İklim Değişikliği

İnsan faaliyetlerini aşırı hava olaylarıyla doğrudan ilişkilendirmek zorlu ve gelişmekte olan bir alan. Ancak bilim insanları, ikisini birlikte ele almanın iklim değişikliğini daha az soyut hale getirerek sel, kuraklık ve sıcak hava dalgalarına olan etkisinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağını umuyor.

İklim bilimi üzerine bir internet sitesi olan Carbon Brief’in bu alanda gerçekleştirdiği son araştırma, aşırı hava olaylarının üçte ikisinden fazlasının insan kaynaklı olmasının daha muhtemel olduğunu veya daha şiddetli yaşanır hale geldiğini ortaya koyuyor.

Oxford Üniversitesi Çevresel İklim Değişikliği Enstitüsü, Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü ve Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi’yle ortaklık yapan The World Weather Attribution (WWA) girişimi dünya çapında iklim değişikliğinin hava durumu üzerindeki etkilerine bakmayı amaçlıyor.

Fransa’da son yaşanan aşırı sıcak hava dalgaları, iklim değişikliğinin yüksek sıcaklık görülme ihtimalini ve sıklığını beş katı artırdığını gösteriyor. Fransa’daki tüm zamanların sıcaklık ölçümleri Haziran ayının sonunda görülen 45,9 derecelik rekor ile geçildi.