;
Bilim

Hatay, Çanakkale ve Mersin Yanıyor

orman yangını

Hatay’da, Çanakkale’de ve Mersin’de başlayan orman yangınları devam ediyor. Yangınlara havadan ve karadan müdahale sürerken Hatay’da yedi ev yandı, Çanakkale’de ise bir köy boşaltıldı. Mersin’deki yangında da 25 konut tedbir amacıyla boşaltılırken beş ev kül oldu.

Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarıyla birlikte düşük nem orman yangınları riskini artırıyor. Dün Hatay’ın Belen, Mersin’in Gülnar ilçeleriyle Çanakkale’nin Kızılkeçili köyünde başlayan orman yangınlarını söndürme çalışmaları halen devam ediyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte orman yangınları da başladı. Türkiye’nin üç ilinde başlayan orman yangınlarına karşı mücadele sürüyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangın bölgesine giderek incelemelerde bulundu ve son durum hakkında açıklamalar yaptı.

Hatay’daki Yangın Sazlık Alanın Temizliği için Yakılan Ateşten Çıktı

Hatay’ın Belen ilçesinde bahçedeki sazlık alanın temizliği için yakılan ateşten çıkan orman yangını ikinci gününde devam ediyor. Ekiplerin, yangını söndürmek için karadan ve havadan müdahalesi sürüyor.

Dün saat 14.00 sıralarında ilçeye bağlı Soğukoluk Mahallesi Armutçuk mevkisinde bir evde yaşayan iki kişinin, bahçelerindeki sazlık alanı temizlemek için yaktığı ateş, kontrolden çıkarak ormanlık alana sıçradı. Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangın nedeniyle Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere’de yaşayan yurttaşlar tahliye edildi.

Kazada Bir Bebek Yaşamını Yitirdi

Yerleşim yerlerini tehdit eden yangında ilk belirlemelere göre yedi ev yanarken, dört araç da hasar gördü. Ayrıca, söndürme çalışmalarına destek için bölgeye giden bir arazözün otomobille çarpıştığı kazada, otomobildeki bebeğin yaşamını yitirdiği belirtildi

120 hektarlık alanda etkili olan yangın, gece de devam etti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gece yangın bölgesine giderek çalışmaları yerinde takip etti.

Gece görüşlü helikopterle devam eden hava müdahalesine günün aydınlanmasıyla uçaklar ve diğer helikopterler de dahil oldu. Orman Genel Müdürlüğü’nün 450 personeli, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli memurlar ile bölge halkı, yangını söndürmek için ikinci günde de çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan yangına neden oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan iki kişinin de adli işlem sürecinin devam ettiği öğrenildi.

Çanakkale’deki Yangın İki Farklı Noktada Başladı

Çanakkale’nin Kızılkeçili köyünde iki farklı noktada başlayarak Kemel ve Yukarı Okçular köyüne sıçrayan orman yangınına ekiplerin müdahalesi 12 saattir sürüyor. Yangın henüz kontrol altına alınamazken, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ile Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki bölgede incelemelerde bulundu.

“Bugün 19 Adet Orman Yangını Vardı, 16 Tanesi Söndürüldü”

Yapılan incelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, “Bugün memleketin birçok bölgesinde maalesef orman yangınları tekrar baş gösterdi. Bugün 19 adet orman yangını vardı. Bunlardan 16 tanesi kısa sürede söndürüldü. Üç tanesi kısa sürede müdahale edilmesine rağmen Çanakkale, Hatay-Belen ve Mersin Gülnar’daki yangınlarla mücadele devam ediyor” dedi.

Bakan Tiryaki, “İçişleri Bakan Yardımcımız Münir Karaloğlu Bey ile beraber Çanakkale’de yangın bölgesindeyiz. Yangın saat 16.31 itibariyle başladı. 11 dakika sonra müdahale edilmiştir. Yangına beş uçak, yedi helikopter ile müdahale edildi. Akşam saatlerinden sonra hava araçları maalesef müdahale edemedi. Sabah ışıklarıyla birlikte yangın şiddetini kaybetmiş olmasına rağmen hâlâ devam ediyor. Şu ana kadar önemli bir can kaybı anlamında bir zayiat veya büyükbaş, küçükbaş hayvan kaybı yok. Boşaltılan bir köy var. Etkilenen köylerimiz var” şeklinde konuştu.

Mersin’deki Yangın Rüzgarın da Etkisiyle Hızla Büyüdü

Mersin’in Gülnar ilçesinde dün çıkan orman yangını ikinci gününde devam ediyor. Gece görüşlü helikopterlerle yapılan müdahaleye, günün aydınlanmasıyla uçak ve diğer helikopterler de katıldı.

Dün, saat 18.00 sıralarında ilçeye bağlı Kavakoluğu Mahallesi’nde çıkan orman yangını, rüzgarın da etkisiyle hızla büyüdü. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangın nedeniyle bölgedeki 25 konut tedbir amaçlı boşaltılırken, beş ev de yandı.

Rüzgar ve düşük nem nedeniyle etki alanı büyüyen yangına gece görüşlü helikopterlerle sabahın ilk ışıklarına kadar müdahale edildi. Günün aydınlanmasıyla havadan müdahaleye uçak ve diğer helikopterler de katıldı. Karadan ve havadan söndürme çalışmaları devam ederken, bölge halkının da ekiplerle destek verdiği öğrenildi.

Yunanistan’da 24 Saatte 46 Orman Yangını Çıktı

Yanı sıra sıcak hava dalgası ve kuvvetli rüzgarların etkili olduğu Yunanistan’da son 24 saatte 46 orman yangını çıktı. Yunan İtfaiye Teşkilatı’ndan yapılan açıklamada, gelecek günlerde ülkenin birçok bölgesi için yüksek orman yangını riski uyarısı yapıldı. Açıklamada, çıkan yangınların birçoğunun büyümeden söndürüldüğü belirtildi.

İspanya’da 4 Bin Kişi Tahliye Edildi

İspanya’da, La Palma Adası’nda 14 Temmuz’da çıkan orman yangını nedeniyle 4 binden fazla kişi evlerinden tahliye edildi ve şimdiye kadar 5 bin hektardan fazla ormanlık alanın kül olduğu öğrenildi.

Tijarafe ve Puntagorda başta olmak üzere bazı yerleşim yerlerine de ulaşan yangınlardan dolayı 13 evin kullanılamaz hale geldiğini açıklayan La Palma Belediyesi ve sivil yardım ekipleri, 4 bin 255 kişinin evlerinden tahliye edildiğini ve geceyi spor salonlarında, yakınlarında ya da otellerde geçirdiğini duyurdu.