;
Ekonomi Politika

Harvard Üniversitesi Fosil Yakıtlara Yatırımı Sonlandırıyor

Harvard Üniversitesi başkanı okulun fosil yakıtlara yaptığı yatırımları sonlandırdığını açıkladı. Okul bir süredir fosil yakıtlara yatırım yapan şirketlerden çekilmesi için baskı altındaydı.

Harvard Üniversitesi başkanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, okulun fosil yakıtlara yaptığı yatırımları sonlandırdığını ve önde gelen üniversiteye bu tür holdinglerden çıkması için uzun süredir baskı yapan eylemcilerden takdir gördüğünü söyledi.

Harvard’ın web sitesinde yayımlanan bir mektupta Başkan Lawrence Bacow, okulun Haziran ayı itibarıyla fosil yakıt arama veya geliştirme şirketlerine doğrudan yatırım yapmadığını ve “ekonomiyi karbondan arındırma ihtiyacı göz önüne alındığında” gelecekte bu tür yatırımlar yapmayacağını söyledi. Bacow, özel sermaye fonları aracılığıyla yapılan dolaylı yatırımların bağışın %2’sinden daha azını oluşturduğunu yazdı.

Güncel değeri yaklaşık 42 milyar dolar olan okulun bağış fonu, iklim değişikliğini yavaşlatmanın bir yolu olarak fosil yakıt varlıklarını satma konusunda öğrenciler, mezunlar ve diğer aktivistler tarafından yıllardır baskı altında.

Kimileri ise bu tür hareketleri sadece bir duruş olarak nitelendirdi. Mayıs ayında bir aktivist fonu farklı bir yol izledi ve ExxonMobil Corp’un (XOM.N) yönetim kurulunda üç sandalye kazanarak lider petrol şirketinin iklim rekorunu düzeltme sözü verdi.

Cambridge, Massachusetts okulunun temsilcileri daha fazla ayrıntı vermedi.

Geçtiğimiz on yılın çoğunda, önceki Harvard yetkilileri fosil yakıt stoklarını satma çağrılarına direnmişti, ancak 2018’den beri başkan olan Bacow da dahil olmak üzere yeni liderler son zamanlarda rotayı değiştirme kararı aldı.