;
Politika

“Hanönü, Maden Şirketinin İşgali Altında”

hanönü

33 ekoloji örgütü yaptıkları ortak açıklama ile Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde Acacia Madencilik tarafından işletilen bakır madenin su kaynaklarını zehirlediğine dikkat çekerek bu ve bunun gibi faaliyetlerde bulunan şirketlere karşı direniş çağrısında bulundu.

İlbak Holding ve Akfen ortaklığına ait Acacia Madencilik’in Hanönü’nde işlettiği bakır madenin atıkları ilçe merkezinden geçen kanal suyuna karışırken, tüm ilçe merkezi kimyasalların ve ağır metallerin karıştığı kanal suyu ile zehirlendi. 33 ekoloji örgütü ise maden şirketlerine karşı direniş çağrısından bulunurken, Acacia’nın, Kızılırmak havzasını besleyen Gökırmak Nehri’ni de kimyasal atıklarıyla zehirlediğini aktardı. Bunun yanı sıra açıklamada, fay hattının üzerinde ve iki okulun hemen yanında yer alan 5 milyon tonluk atık barajındaki kayma tehlikesinin halk sağlığını tehdit ettiği ve afet güvenliği açısından büyük zaaf oluşturduğu ileri sürüldü.

“Adeta bir şantiyeye dönen ilçede çevre katliamları büyük bir rahatlıkla gerçekleştirildiği gibi maden şirketi daha da büyümeyi hedefliyor” denilen açıklamada, halihazırda 1900 hektarlık alanda faaliyet gösteren şirketin, yeni sahalarla içinde onlarca köyün bulunduğu ve endemik türlerin yaşadığı 8000 hektarlık araziyi daha yok etmek üzere olduğu belirtildi.

“Hanönün’deki Kirli İlişkiler Ağı Açığa Çıkartılsın”

Acacia Maden Şirketi’nin kurduğu kirli ilişkiler ağı üzerinden tüm kurumları etkisizleştirdiği; valilik, kaymakamlık ve belediyeyi kontrolü altına aldığı söylenen açıklamada, yasadışı biçimde deşarj edilen kimyasalları belgeleyen Mehmet Soysal’ın uzun süredir karşılaştığı tacizlere ve tehditlere de değinildi. Soysal daha önce “madene karşı şikayetini geri çek” tehditleri ile karşılaşmış ve fiziksel saldırılara uğramıştı.

“Tehditler savurarak, pusu kurup saldırarak can güvenliğini ortadan kaldıran, çeteci, mafyacı zihniyet, şiddet sopasını kullanarak baskı ve korkutma politikasıyla Hanönü’nde doğayı korumak adına yapılan dernekleşme çalışmalarının da önünü kesmeyi hedeflemekte” denilirken, olayın kamuoyuna duyurulmasını şiddet içeren yöntemlerle engellemeye çalışıldığı da ifade edildi ve iletişim ve haberleşme özgürlüğü önünde engeller yaratılarak Hanönü Çevre Platformu’nun X hesabındaki 10 tweete ve basında yer alan kimi haberlere erişim engeli kararı getirildiği hatırlatıldı.

Yaşam Savunucuları Mücadeleye Devam Edecek

İlçede yaşayan herkesi kontrolü altına almaya çalışan şirketin, bölgeyi adeta işgal ettiği söylenen açıklamada, “İş sahası açtıklarını, bölgeyi kalkındırdıklarını iddia edenler, insan ve çevre katliamı yapmaktan çekinmeyenler bu ülkeyi hızla uçuruma sürüklemektedirler. Hanönü özelinde olan bu şiddet ve kırım fırtınasının ülkenin her yerine yayılmasına uğraşan bu çetelere karşı kolektif bir direniş göstermek zorundayız” denildi.

Havasına, suyuna, toprağına sahip çıkan ekoloji hareketleri; şirketin faaliyetlerinin durdurulmasını, maden şirketine karşı mücadele eden yaşam savunucularının can güvenliğinin sağlanmasını, Hanönü’nde yaşamın yeniden var edilmesini ve Gökırmak ve Kızılırmak’ın korunmasını istiyor.

33 ekoloji örgütünün yaptığı açıklama mücadeleye devam edileceği vurgusu ile bitirildi: “Bilinsin ki, hiçbir yaşam savunucusu yalnız değildir, ilçelerimizin maden şirketlerince yok olmasına sessiz kalmayacak, yaşam alanlarını çetelere bırakmayacağız.”

İmzacı Ekoloji Örgütleri:

Ankara Kent ve Ekoloji Ağı

Ayvalık Tabiat Platformu

Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP)

Burgazada Orman Gönüllüleri Platformu

Bursa Su Kolektifi

Büyük Menderes İnisiyatifi

Çine Yaşam Platformu

Divriği Yaşam ve Doğa Platformu

Doğa için Sanat Derneği

Doğanın Çocukları

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP)

Ekoloji Birliği

Ekoloji Birliği Kadın Meclisi

Green Justice Platform

İkizdere Dernekler Federasyonu

İklim Adaleti Koalisyonu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Ekoloji Komisyonu

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP)

Kazdağları İstanbul Dayanışması

Kemaliye ve Köyleri Çevre Platformu

Kuşadası Çevre Platformu

Malatya Çevre Platformu

Mersin Çevre ve Doğa Derneği

Munzur Çevre Derneği

Ortak Yaşam Ekososyal İşletme Kooperatifi

Polen Ekoloji Kolektifi

Sinop Nükleer Karşıtı Platformu (NKP)

Validebağ Direnişi

Validebağ Gönüllüleri

Validebağ Savunması

Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Geliştirme Derneği

Yaşam ve Dayanışma Yolcuları

Yeşil Sol İklim Krizi Çalışma Grubu