;
Ekonomi

Guterres: “Yeşil Badana Kapısını Aralamayacak Net Sıfır Hedeflerine İhtiyaç Var”

guterres

BM Genel Sekreteri Guterres, Davos’taki konuşmasında şirketlerin net sıfır için kullandıkları ölçütler ve kriterlerin “genellikle şüpheli veya belirsiz” olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Çarşamba günü Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda toplanan iş liderlerini “güvenilir”, hesap verebilir net sıfır taahhütlerde bulunmaları için bir uzman grubu tarafından belirtilen ilkeleri izlemeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler, bir referans metni haline gelmek ve kuruluşların sloganlardan, abartılı konuşmalardan ve şaşırtmacalardan kaçınarak sağlam planlar geliştirmelerine yardımcı olmak için Kasım ayında yönergeleri açıklamıştı.

BM Genel Sekreteri Davos delegelerine, şirketler seragazı emisyonlarını sıfıra olabildiğince yakın bir seviyeye indirme sözü verirken, kullandıkları ölçütler ve kriterlerin “genellikle şüpheli veya belirsiz” olduğunu söyledi.

Bazı firmaların ürünlerinin çevre dostu olduğuna dair asılsız iddialarına atıfta bulunarak, “Yeşil badana kapılarını ardına kadar açık bırakıyor” dedi.

Guterres katılımcılara şu çağrıda bulundu: “Net sıfıra nasıl ulaşılacağına dair güvenilir ve şeffaf geçiş planları ortaya koyun ve bu planları bu yıl bitmeden gönderin. Net sıfıra geçiş, gerçek emisyon kesintilerine dayanmalı ve karbon kredilerine ve gölge pazarlara dayanmamalı” dedi.

Dünya güçlerinin yeşil enerjiye geçişi ve AB’nin yeni duyurduğu net sıfır sanayi yasası Davos’taki forumun ana temalarından biri oldu.

Guterres, ticaretten insan haklarına kadar çeşitli konularda anlaşmazlığa düşen ABD ile Çin arasında iklim, ticaret ve teknoloji konularında anlamlı bir angajmanın çatışmayı önlemek için gerekli olduğunu söyledi ve ekledi: “Dünyanın en büyük iki ekonomisinin birbirinden ayrılması riski ihtiyacımız olan son şey.”

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi