;
Ekonomi Politika

Guterres, Hindistan’a Temiz Enerjiye Yatırım Yapma Çağrısında Bulundu

BM Genel Sekreteri António Guterres, Hindistan’a insan ve çevre sağlığına olan olumsuz etkileri nedeniyle kömür sektörünü genişletmeme çağrısında bulundu.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’ye verdiği mesajda Antonio Guterres, güneş enerjisini büyütmenin Hindistan’ın temel kalkınma önceliklerinden ikisi olan yoksulluğun hafifletilmesi ve hâlâ enerji erişimi olmayan 64 milyon Hindistan vatandaşına erişim sağlanmasının çözülmesine yardımcı olacağını söyledi.

Delhi merkezli Enerji ve Kaynaklar Enstitüsü’nde (Teri) konuşan Guterres, dünya çapında fosil yakıtlara verilen desteğin “oldukça rahatsız edici” olduğunu söyledi. Hindistan fosil yakıtları, temiz enerjinin yedi katı oranında sübvanse ediyor.

Başbakan Modi kısa süre önce özel yatırımcılara 41 kömür madenciliği bloğu için bir açık artırma başlattı. Başbakan, bu girişimin COVID-19’un ekonomik çöküşü sırasında yüz binlerce iş yaratacağını ve Hindistan’ın ithal kömüre olan bağımlılığını azaltacağını söyledi.

Ancak Guterres, kömür ve diğer fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların neden olduğu yükselen sıcaklıklarla yüzyılın sonunda küresel ısınmanın 1,5 derecenin üzerine çıkması durumunda Hindistan’ın daha yoğun sıcak dalgalarına, sellere ve kuraklıklara maruz kalacağını söyledi.

Guterres, “Bu strateji yalnızca daha fazla ekonomik daralmaya ve sağlık açısından olumsuz sonuçlara yol açacak. Basitçe söylemek gerekirse, bu bir insani felaket ve kötü bir ekonomik plan. Temiz enerji ve enerji erişim açığını kapatmak büyümeye ve refaha giden yolu oluşturuyor” dedi.

Salgının yarattığı ekonomik çöküşle mücadele için yeşil iyileşmeyi savunan Guterres, iklim söylemlerinde giderek daha doğrudan bir tavır sahipleniyor. Guterres, G20 olarak bilinen dünyanın en büyük ekonomilerinin fosil yakıt sübvansiyonlarına son vermesini, karbon kirliliğine bir fiyat konmasını ve 2020’den sonra yeni kömürlü termik santral veya maden inşa edilmemesini taahhüt ediyor.

Ancak çok az lider Guterres’i dinliyor. Pandeminin başlamasından bu yana G20 ülkeleri 204 milyar dolarlık fosil yakıt destek taahhüdünde bulundu. Enerji Politikaları Takibi’ne (EPT) göre bu miktar enerji sektörüne ayrılan toplam kamu parasının %52’sini oluşturuyor.

Dünyanın üçüncü en büyük emisyon kaynağı Hindistan, 6,8 milyar doları kömüre olacak şekilde fosil yakıtlara 8,9 milyar dolar destek taahhüdünde bulundu. Temiz enerji için ise sadece 1,2 milyar dolar ayrıldı.

Düşünce kuruluşu Ember’in analizi, Hindistan’ın elektrik üretiminde rüzgar ve güneş payının 2015’teki %3’ten 2020’nin ilk yarısında yaklaşık% 10’a yükseldiğini ve aynı dönemde kömürün payının ise % 77’den % 68’e düştüğünü gösteriyor.

Teri genel müdürü Ajay Mathur, Climate Home News’e verdiği röportajında, bir çok Hindistanlı işletme ve finansörün, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine yapılan yatırımların hem “kısa vadeli kârlılık hem de uzun vadeli sürdürülebilirlik” sağladığını fark ettiğini söyledi.

Guterres, yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların fosil yakıt sektöründen daha fazla istihdam yaratacağı ve Hindistan’ın iyileşmesini hızlandıracağı konusunda ısrarcı olurken Yeni Delhi merkezli enerji danışmanı Swati Dsouza, CHN’ye yaptığı açıklamada, bu tür yatırımların daha sağlıklı ve daha kaliteli işler yaratmasına rağmen, Hindistan’daki tahmini 500 bin kömür madencisi için hazır bir iş alternatifi olamadığını söyledi.