;
Politika

Guterres: “Harekete Geçmezsek Yaşamın Kendisini Tehlikeye Atarız”

BM Genel Sekreteri Guterres, COP25 öncesinde yaptığı açıklamada küresel ısınmanın “geri dönüşü olmayan” sınırı geçme tehlikesine karşı uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres İspanya’nın Madrid şehrinde bugün başlayacak BM İklim Konferansı öncesinde açıklama yaptı. Guterres, iklim değişikliğini durdurmaya dair çabalarının şu ana kadar “tümüyle yetersiz” olduğunu söyledi ve küresel ısınmanın “geri dönüşü olmayan” sınırı geçme tehlikesine karşı uyarıda bulundu.

“Yetersiz Olan Siyasi İrade”

BM Sekreteri konuşmasına artan sıcaklıkların etkisinin tüm dünyada halihazırda hissedildiğini ve hem insanlar hem de diğer canlılar için dramatik sonuçlar doğurduğunu belirtti.

Genç insanların iklim için kayda değer bir örgütlenme gösterdiğini, şehirlerin ve iş yerlerinin 1,5 derece hedefleri için adım atmaya başladıklarını belirten Guterres, yetersiz olanın “siyasi irade” olduğunu söyledi.

Guterres gazetecilere verdiği demeçte, “Geri dönüşü olmayan nokta artık uzakta değil. Ufukta görünüyor ve bize hızla yaklaşıyor” ifadelerini kullandı.

 

Guterres, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımında “İklim kriziyle mücadele etmek için, enerjiyi nasıl ürettiğimiz, iş modellerimiz, şehirleri nasıl kurduğumuz, nasıl hareket ettiğimiz ve dünyayı nasıl beslediğimiz konularında hızlı ve iddialı bir değişime ihtiyacımız var. Yaşam biçimimizi değiştirmediğimiz müddetçe yaşamın kendisini tehlikeye atıyoruz” dedi.