;
Politika

Guterres Devlet Liderlerinden Karbon Nötr Planların Taslağını 7 Ağustos’a Kadar İstedi

BM Genel Sekreteri António Guterres, geçtiğimiz hafta sonu devlet başkanlarına birer mektup göndererek 2050’ye kadar karbon nötr hedefine ulaşmak için gerekli planı düzenlemelerini talep etti.

Guterres, 23 Eylül’de New York’ta gerçekleşecek kritik BM Zirvesi öncesinde, ülkelerin dekarbonizasyon hızını artırmak için somut teklifler sunmak zorunda olduğu iddialı bir iklim eylemini savunuyor.

Climate Home News’in haberine göre Guterres, hükümetleri 7 Ağustos’a kadar zirvede sunmaları beklenen “planların kısa bir özeti veya bir göstergesini” göndermeye davet etti.

Geçen ay Abu Dabi’deki zirveye yönelik hazırlık toplantısından sonra, katılım için bazı ölçütler arasında karmaşanın devam ettiği belirtilmişti.

Guterres, taleplerini netleştirerek, tüm liderlerden zirveye gelmelerini, gelecek yıl 2030 için seragazı emisyonlarını azaltmak ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için planlarını duyurmaya hazır olmalarını istedi.

Guterres, 2020’de Paris Anlaşması’ndaki ülkelerin katkısını artırmak için planların “mümkün olduğunca somut bir taahhüt” içermesi gerektiğini ve ülkelerin önümüzdeki yıl sonundan önce BM’ye sunacakları uzun vadeli stratejileri ortaya koyması gerektiğini belirtti. “Uzun vadeli stratejiler”, değişen hedef oranlarına izin veriyor.

Paris Anlaşması uyarınca ülkeler, küresel sıcaklık artışını 2 derece ısınmanın “oldukça altında” sınırlamak ve gerekli emisyon azaltımını elde etmek için iklim planları hedeflerini kademeli olarak yükseltmeyi kabul etmişlerdi. Ülkelerin 2020’de güncelleme göndermeleri gerekiyor.

Mektup, genel sekreterin G20 ülkelerine daha önce özel isteklerde bulunduğunu yazmasından sonra gönderildi.

Guterres, Reuters tarafından haberleştirilen ve Avrupa Konseyi Başka7nı Donald Tusk’a yazdığı mektupta, blokun örnek teşkil etmesi ve 2030 yılına kadar emisyonlarını 1990 seviyelerine göre %55 oranında düşürmesi gerektiğini söylemişti.

Hükümetlerin ulusal iklim taahhütlerini güçlendirmesinin yanı sıra, ülkelerin koalisyonları, şirketler ve sivil toplum liderlerinden de küresel ekonomi genelinde iklim eylemini ölçeklendirme potansiyeli olan girişimleri ortaya çıkarması bekleniyor. Koalisyonlar, farklı ülkelerin önderlik ettiği dokuz iş kulvarında kuruluyor ve azaltımı artırma, enerji geçişi, endüstri geçişi, adaptasyon, doğaya dayalı çözümler, iklim finansmanı ve altyapı ile şehirleri içeriyor.

Guterres mektupta, ülkelerin bu koalisyonlara katılmaları ve “iklim değişikliğinin kaçınılmaz sonuçları” ile “bunların sosyal boyutuna değinmeleri” için ortaya plan koymaları gerektiğini ifade etti. Guterres aynı zamanda ülkelerin “özel finans taahhütleri” vererek bu planları eyleme geçirebileceklerini belirtti ve ekledi: “Kimsenin geride bırakılmadığından emin olmalıyız.”