;
Politika

Güney Kore Emisyonlarını 2030’da 2018’e Göre Yüzde 40 Azaltacak

Güney Kore, 2030 itibarıyla emisyonlarını 2018 seviyelerine göre %40 azaltacağını taahhüt etti.

Güney Kore, Glasgow’da gerçekleşecek BM COP26 iklim zirvesi öncesinde, ulusal karbon emisyonlarını 2030 itibarıyla 2018 seviyelerine göre %40 azaltmayı resmen taahhüt etti ve bu, başlangıçtaki %26,3 hedefine kıyasla “çok zorlu bir hedef”.

Geçtiğimiz yıl, Başkan Moon Jae-in ülkenin 2050 itibarıyla karbon nötr olacağı sözünü verdi ve istihdam yaratmak ve ekonominin koronavirüs pandemisinden kurtulmasına yardımcı olmak için bir Yeşil Mutabakat duyurusunda bulundu.

Güney Kore, ülkenin elektrik karışımının %41’inden fazlasını oluşturan kömür ve %6’nın biraz üzerinde yenilenebilir enerji ile dünyanın fosil yakıta en bağımlı ekonomilerinden biri.

Moon, karbon nötr olma konulu bir başkanlık komitesi toplantısında yaptığı açıklamada, gözden geçirilmiş Ulusal Katkı Beyanı’nın (NDC), 1990’lardan beri emisyonları azaltan gelişmiş ülkelere kıyasla Güney Kore için “çok zorlu bir hedef” olduğunu söyledi.

Moon, “Bu, mevcut koşullarımız altında mümkün olan en iddialı azaltım hedefidir” dedi ve gelecek yılın karbon nötr olma bütçesi için 12 trilyon won (10.11 milyar dolar) yatırım tahsis edildiğini de sözlerine ekledi.

Hükümet, 2030 itibarıyla kömür enerjili elektrik üretimini %41.9’dan %21.8’e indirerek ve yenilenebilir enerjiyi %6,2’den %30,2’ye çıkararak endüstriyi, karbon emisyonlarını en aza indirecek şekilde dönüştürmeyi hedefliyor.

Açıklamada, Güney Kore’nin 2025 itibarıyla 4,50 milyon elektrikli ve hidrojenle çalışan aracı piyasaya sürmeyi hedeflediği, buna ek olarak daha fazla şarj istasyonu ve altyapı eklendiği de belirtildi.

Çevre grupları ise hedeflerin çok düşük olduğunu belirterek eleştirdi. Greenpeace iklim ve enerji kampanyacısı Justin Jeong, uluslararası hedeflere ulaşılması için hedefin %50’nin üzerine çıkarılması gerektiğini söyledi.