;
Politika

Güney Kore, 2030 İtibarıyla Emisyonlarını Yüzde 40 Azaltma Yoluna Giriyor

Kömüre bağımlı Güney Kore’nin, hükümetin önerdiği yeni iklim hedefi kapsamında hızla yenilenebilir enerjiye dönmesi gerekecek.

Güney Kore’nin iktidar partisi, seragazı emisyonlarını 2030 itibarıyla 2017 seviyelerine kıyasla en az %40 oranında azaltmak için bir hedef önerdi.

Bu oran kömüre dayalı Asya ekonomisi için önemli bir hedef artışı, ancak müttefik Japonya ve ABD’nin yakın zamanda güncellenen hedefleriyle eşleşmiyor.

Demokrat Parti lideri Song Young-gil mecliste yaptığı konuşmada, “En az %40’lık bir ulusal seragazı azaltım hedefi sunmalı ve bunu sekiz yıl içinde uygulamalıyız” dedi.

Güney Kore’nin 2030 itibarıyla emisyonları %24,4 oranında azaltma hedefinin “gelişmiş ülkelere kıyasla kesinlikle düşük” olduğunu söyledi.

Ulusal iklim planı, bu Kasım ayında İngiltere’nin Glasgow kentinde yapılacak COP26 iklim görüşmeleri öncesinde BM’ye sunulmak üzere son haline getirilecek.

Kampanyacılar, önerilen 2030 hedefinin yeterince iddialı olmadığını söyledi. Climate Analytics’e göre Güney Kore, Paris Anlaşması’na adil bir katkı olarak 2030 yılına kadar emisyonları en az %59 oranında azaltmalı.

Güney Koreli kampanya grubu İklimimiz İçin Çözümler Genel Müdürü Joojin Kim, “Komşu Japonya’nın 2013 seviyelerinin %46-50 altında [ulusal bir emisyon hedefi] ilan ettiğini göz önünde bulundurarak, özellikle de COP28’e ev sahipliği yapmaya aday olmak için, daha fazlasını yapmalı” dedi.

Kömür ülke için büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Kömürle çalışan elektrik üretimi, toplam elektrik üretiminin %40’ını oluşturuyor. Küresel Enerji İzleme verilerine göre, Güney Kore kömür santrallarına veda etmek için bir tarih belirlemedi ve 7,2 GW’lık kömür kapasitesi yapım aşamasında.

Climate Analytics’e göre, Güney Kore, Paris Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için 2029 itibarıyla kömür enerjisini aşamalı olarak sonlandırmalı. Kim, 2030 önerisinin muhtemelen yeni kömür çıkış tartışmalarını tetikleyeceğini söyledi.

Güney Kore açık deniz rüzgar ve güneş enerjisine yatırım yapıyor, ancak kampanyacılar büyümenin çok yavaş olduğunu söylüyor. Yenilenebilir enerji, ülkenin elektrik karışımının yalnızca %7’sini oluşturuyor ve bu oran Uluslararası Enerji Ajansı’nın herhangi bir üyesinin en düşük payı.

Solutions For Our Climate tarafından yapılan analize göre, Güney Kore’nin net sıfır hedefine ulaşmak için yenilenebilir kaynakların 2030’a kadar yedi kat ve 2050’ye kadar yirmi kat artması gerekiyor.

Kim, yeni teklif kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarının 2030 yılına kadar toplam elektrik üretiminin en az %40’ını oluşturması gerektiğini söyledi.