;
Politika

Güney Afrika’dan Nükleer Santral Planlarında Geri Adım

Güney Afrika Enerji Bakanı Jeff Radebe tarafından 27 Ağustos pazartesi günü yapılan açıklamaya göre ülke, halihazırda işletmede olan nükleer reaktörlere ek olarak 2030’a kadar yapılması tasarlanan 9600 MW’lık yeni santral planını iptal etti. Açıklamada ayrıca Güney Afrika’nın bu plan yerine doğalgaz, rüzgar ve diğer enerji kaynaklarındaki kapasitesini artırmayı hedeflediği de yer aldı.

Güney Afrika 2030’a kadar inşa edilmesi düşünülen 9600 MW’lık nükleer santral projesinden vazgeçtiğini duyurdu. Enerji Bakanı Jeff Radebe tarafından yapılan açıklamada doğalgaz, rüzgar ve diğer enerji kaynaklarındaki kapasitenin artırılmasının hedeflendiği de belirtildi.

Güney Afrika, 1860 MW’lık kurulu gücü ile Afrika’da nükleer santrala sahip tek ülke konumunda. Ülkenin eski Başkanı Jacob Zuma’nın 2030’a kadar bu gücü altıya katlama hedefi ise maliyet ve diğer nedenlerden dolayı engellerle karşılaşmıştı.

Enerji Bakanı, yeni Bütünleşik Kaynak Planı’nı (Integrated Resource Plan- IRP) açıklarken 2030’a kadar nükleer enerjiyi artırma planları olmadığını da sözlerine ekledi. IRP aynı zamanda ülkedeki elektrik talebinin düştüğünü de ortaya koydu.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu’nun (Rosatom) ilave nükleer kapasitenin kurulması adına istekli olduğu biliniyordu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Zuma arasında gerçekleşen birçok toplantı, kamu ihalesinden önce Rosatom’un anlaşmayı güvence altına aldığına dair spekülasyonlara yol açmıştı. Güney Afrika hükümeti ve Rosatom ise bu iddiaları reddetmişti.

Ancak geçtiğimiz Şubat ayında Zuma’dan görevi devralan Başkan Cyril Ramaphosa, nükleer planının çok pahalı olduğunu açıklamıştı. Ramaphosa, Temmuz ayında Johannesburg’da gerçekleşen BRICS zirvesinde Putin’in özel bir toplantıda nükleer anlaşmasından bahsettiğini, kendisinin ise Güney Afrika’nın böyle bir anlaşmayı şu an için imzalayamayacağını söylediğini ifade etmişti.

Enerji Bakanı Radebe ise Pazartesi günkü açıklamasında diğer enerji kaynaklarına yönelme hedeflerinin altını çizdi. Bakanının açıklamasına göre plan; rüzgarda ve doğalgazda 8100 MW, güneşte 5670 MW, hidroelektrikte 2500 MW ve kömürde 1000 MW’lık artış hedefliyor.