;
Politika

Greyhound, Adani İle İlişiğini Keseceğini Açıkladı    

Avustralya’daki Carmichael kömür madeni projesi için demiryolu inşa etmek adına Adani ile sözleşme imzalayan otobüs şirketi Greyhound, gelen tepkiler üzerine süresi dolduktan sonra anlaşmanın yenilenmeyeceğini açıkladı.  

Haber: Graham Readfearn

Çeviri: Çisil Sevinç

Otobüs şirketi Greyhound Avustralya, iklim kampanyacılarının tepkilerinden sonra tartışmalı Adani kömür projesi ile alakalı hiçbir işte yer almama kararı aldı.

SchoolStrike4Climate (İklim İçin Okul Grevi) grubu, Adani ile çalışmayacağını açıklayana kadar, şirketi boykot etmek üzere Pazar günü (26 Ocak) bir kampanya başlattı.

Guardian Avustralya’nın geçen hafta yaptığı habere göre; kömür projesinde çalışmak üzere üç aylık sözleşme imzalayan Greyhound, çalışanlarına yazılı bir uyarı yaparak şirketin Adani karşıtı kampanyacıların hışımına uğrayabileceğini söylemişti.

Hindistan kökenli Adani madeni ve demiryolu projesi, çalışmalarına Queensland’deki Galilee havzasında bulunan kömür rezervlerinde başlayacak. Greyhound ise, çıkarılacak kömürü Adani’nin Abbot Point limanına taşımak için demiryolu inşaa eden BMD adlı şirket çalışanlarına ulaşım hizmeti sağlıyor.

Greyhound Avustralya bir açıklamasında, insanların Carmichael Tren Ağı ve Adani Carmichael projesi hakkında olumlu ve olumsuz görüşlerini paylaşmak için çok sayıda mesaj, e-posta ve telefon çağrısı aldıklarını belirtti.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Açıklamada “Yapılan müzakereler sonucu Greyhound Avustralya; personel, müşteri ve partnerleri için en iyi olanın BMD ile 31 Mart 2020 taahhüdünün ilerisinde bir anlaşmaya varmamak olduğu sonucuna vardı” ifadesi yer aldı. Şirket daha fazla yorum yapmayacağını da ekledi.

SchoolStrike4Climate sözcüsü Varsha Yajman, “Greyhound’a, iklimi tahrip edecek kömür madenine katkı sağlayarak gençleri ortada bırakmadığı için teşekkür ediyoruz” dedi.

Yajman, orman yangınları ve sıcak hava dalgalarıyla geçen bir yazın ardından, Greyhound’un kararı ile umut dolduğunu da ekledi. Grup ayrıca, “Bu karar sayesinde anladık ki, şirketler ısrar edildiği takdirde iklim değişikliği çözüm sürecine dahil olabiliyor ve eylemlerinin sonuçlarını dikkate alıyor”dedi.

“Greyhound’a gençleri dinledikleri için teşekkür ediyoruz. Artık öğrenciler okul kamplarına ve gezilere Greyhound otobüsleriyle gitmeye devam edebilecek”.

Galilee Blockade aktivist grubu ise Guardian Avustralya’ya, Çarşamba günü (29 Ocak) planladıkları Greyhound Avustralya protesto planını iptal ettiklerini açıkladı.

Grubun sözcüsü Ben Pennings, “Greyhound saçma bir risk almıştı ancak hızlıca üstesinden geldi. Avustralyalıların çoğu Adani madenini istemiyor ve perakende marka sahibi bütün şirket müşterilerini dinleyerek Adani’yi terk etti” dedi.

“Halihazırda bir iklim krizi ile karşı karşıyayız. Şirketler, yaşanılabilir bir iklim için yasal yaptırımları dahi riske atmaya hazır öfkeli halkı dikkate almak zorunda”.