;
Politika

Greenpeace ve Yokoluş İsyanı İngiltere Terör Listesinde

İngiltere’de Terörle Mücadele’nin eğitim amaçlı dağıttığı rehberlerde Britanya Komünist Partisi, Greenpeace, Peta ve Yokoluş İsyanı gibi gruplar cihatçı ve aşırı sağcı gruplarla birlikte yer aldı.

The Guardian’ın haberine göre İngiltere Terörle Mücadele ekiplerinin “terörü önleme eğitimi, terörist şiddet uygulama riski taşıyanları yakalamak için tasarlanmış anti-radikalleşme programı” kapsamında dağıttığı eğitim rehberinde cihatçı, aşırı milliyetçi, neo-nazi örgütlerle beraber çevreci örgütler, şiddet karşıtı gruplar, komünist parti ve hatta bir ikinci lig futbol kulübü de yer aldı.

Listede Britanya Komünist Partisi, Greenpeace, nükleer karşıtı hareket, hayvan hakları kuruluşu PETA, Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion, XR) ve Alman ikinci lig futbol kulübü St Pauli’nin da arada bulunduğu bir çok grup yer aldı.

Geçen hafta da polis tarafından benzer bir doküman yayınlanmış ve aşırı sağcılarla cihatçıların yanı sıra çevre grubu XR’ın listede yer almasının “yerel bir hata” sonucu olduğu açıklanmıştı. Ancak yeni yayınlanan 24 sayfalık belgede yer alan potansiyel bir terör tehdidi olarak görülen grupların listesinde XR bir kere daha dahil edildi.

“Bunları Gördüğünüzde İhbar Edin”

Listede daha önceden şiddet eylemleri düzenlemiş Combat 18, National Front ve National Action gibi ırkçı, neo-nazi çeteler de yer aldı.

Belgenin en sonundaysa çeşitli amblemler yer alırken “Terörle Mücadele” başlığı altında şüpheli faaliyetleri bildirmek için çevrimiçi bir portal kullanarak “bu belge ile tanımlanan şüpheli durumları” ihbar etmeleri okuyucuya tavsiye edildi.