;
Politika

General Electric’e Karşı Seslerini Yükselttiler: “Kömürden Kurtul”

Türkiye dahil 17 ayrı ülkede kömürlü termik santrallere ekipman sağlayan ABD merkezli General Electric’e (GE) karşı 65 çevre örgütü “General Electric, Kömürden Kurtul” kampanyasını başlattılar.

ABD merkezli General Electric (GE), Türkiye dahil 17 ayrı ülkede 19 kömürlü termik santralın inşasında veya genişletilmesinde rol alıyor. Çin’in ardından santrallar için en büyük termal türbin üreticisi konumunda olan GE, Muğla’da Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan kömürlü termik santrallarının modernizasyonu ve kapasite artırımını da gerçekleştiriyor.

350.org’da yer alan habere göre, iklim krizinin baş faillerinden fosil yakıtlara desteğini devam ettiren GE’ye karşı 16 ayrı ülkeden 65 çevre örgütü, GE’nin kömür endüstrisiyle bağlarını koparması ve stratejisini Paris İklim Anlaşması hedeflerine göre düzenlemesi için  “GE Kömürden Kurtul” kampanyasını başlattılar. Kampanya, GE’ye, kömürlü termik santrallara ekipman tedarikini bir an önce durdurması çağrısında bulunuyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Şayet GE’nin ekipman tedariki sağladığı 19 kömürlü termik santralın hepsi çalışırsa 2,67 milyar ton karbondioksit salımı gerçekleşecek. İklim krizi çağında bu durumun vahametinin yanı sıra son yıllarda piyasa değerinde ciddi düşüş yaşayan GE’nin kömüre yatırım yapmasını, kampanya yürütücülerinden Market Forces’dan Julien Vincent “pervasız bir finansal kumar” olarak nitelendiriyor.

Kendini karbonsuzlaşmada lider olarak tanıtan ve yenilenebilir enerji yatırımlarıyla övünen GE, kömüre verdiği destek hakkında “ülkelerden gelen taleplere göre hareket ettiğini” belirtiyor. Ancak son yıllarda GE’nin de içinde bulunduğu kömürlü termik santral projelerine karşı dünyanın dört bir yanında birçok protesto ve eylem gerçekleşiyor. Son olarak Kenya – Lamu’da kömürlü termik santrala karşı mücadele sonucunda proje askıya alınmış, geçtiğimiz ay da Polonya’da hayli tartışmalı Ostroleka C santralının finansmanı durdurulmuştu. GE’nin desteklediği bu iki projenin yanı sıra şirket Muğla’daki termik santralların da modernizasyonundan ve kapasite artırımından sorumlu. 2013’te kapatılmaları gerekirken özelleştirmeyle yaşam döngüleri uzatılarak çalışmaya devam eden Muğla’daki Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan kömürlü termik santrallarına karşı Yatağanlılar ve Milaslılar yıllardır mücadele ediyor, Muğla Çevre Platformu da “Kömürsüz Muğla” talebiyle kirleticilere karşı çalışmalarda bulunuyor.

Vietnam’da iki kömürlü termik santral projesine destek sağlayan GE’ye karşı mücadele eden Goldman Ödülü sahibi Khank Nguy da “Ülkemde planlanan kömür santralları onlarca yıl boyunca kirliliğe ve daha yüksek enerji fiyatlarına sebep olacak. Daha ucuz ve daha temiz yenilenebilir enerjiye ulaşma şansımız varken neden kirli kömür kaynaklı hava kirliliği isteyelim?” diyor.