;
Ekonomi

G7 Şirketleri Küresel İklim Hedefinin Gerisinde Kaldı

G7

Kâr amacı gütmeyen bilgilendirme platformu CDP ve küresel yönetim danışmanlığı Oliver Wyman, G7 ekonomilerindeki şirketlerin, mevcut kurumsal emisyonları azaltma taahhütlerine bakılırsa, Paris Anlaşması hedeflerini karşılayamadıklarını duyurdu.

Küresel Paris Anlaşması’na göre ülkeler, seragazı emisyonlarını küresel ısınmayı 2 derece ile sınırlayacak kadar hızlı bir şekilde kesmeyi ve bu artışı 1.5 derecenin altında tutmayı hedefliyor. Böylece, bilim insanlarının öngördüğü etkilerden bazıları önlenebilecek. G7 ülkelerindeki şirketler ise tam tersi bir istikamette.

CDP ve Oliver Wyman’ın analizi; İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD’den oluşan G7 genelinde, kurumsal emisyon hedeflerinin genel olarak 2,7 derecelik bir ısınma yörüngesinde seyrettiğini gösterdi.

CDP Sermaye Piyasaları Küresel Direktörü Laurent Babikian yaptığı açıklamada, “Dünyanın en gelişmiş ekonomileri bir yana, ülke endüstrilerinin bu derece az iddialı olması kabul edilemez” dedi.

Babikian, “Momentum giderek artıyor, ancak COP27 yaklaşırken 1.5 derece hedefini daha güçlü bir şekilde ele almalıyız” diye ekledi.

ABD ve Kanada firmalarının toplam emisyonlarının, küresel ısınmayı sırasıyla 2,8 derece ve 3,1 derece ile sınırlayacak karbonsuzlaşma hızına uyduğu görülüyor.

Yapılan çalışma, bunun “büyük ölçüde şirketlerin hedeflerden ziyade tamamen eksiklerine odaklanmasının sonucu olduğunu” belirtiyor. Bu hedeflerden yoksun bir durum.

Çalışmaya göre, Almanya ve İtalya’daki firmalar G7’de emisyonları azaltmak için en iddialı hedeflere sahip çünkü bu şirketler ortalama olarak 2,2 derecelik bir ısınma ile uyumlu. Fransa 2,3 derecelik, Birleşik Krallık ise 2,6 derecelik bir ısınma patikasında.

Oliver Wyman’ın Finansal Hizmetler Ortağı James Davis, “Analiz, şirketler arasında hedeflerine ulaşma konusundaki iddia ve isteklilikteki büyük farklılıkları ve en iyi uygulamaları daha hızlı ve daha fazla yaymaya yönelik acil ihtiyacı vurguluyor” dedi.

Yaklaşık 200 ülke, kuraklık, sıcak hava dalgaları ve orman yangınları gibi aşırı hava olaylarının etkisini gösterdiği yaz aylarından sonra Kasım ayında Mısır’daki COP27 iklim müzakerelerinde bir araya gelecek.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi