;
Ekonomi Politika

G7 Kömürden Aşamalı Olarak Çıkmayı Kabul Ederek İklim Mücadelesine Öncülük Edebilir

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, G7’nin iklim değişikliğine karşı mücadeleye öncülük edebileceğini ve kömürden elektrik üretimini aşamalı olarak durdurmayı kabul ederek fosil yakıtlardan uzaklaşmayı hızlandırabileceğini söyledi.

G7 ülkelerinden enerji, iklim ve çevre bakanları, bir araya geldikleri toplantıda küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama ve biyolojik çeşitliliği koruma taahhüdünü yeniden teyit etmek istiyor.

Bilim insanlarının yıkıcı iklim değişikliğini engellemek için acilen gerekli olduğunu söyledikleri fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçiş için ortak hedefler üzerinde anlaşmaya çalışıyorlar.

Habeck, G7’nin kömürlü elektrik üretiminden vazgeçerek ve karbonsuzlaşarak nasıl öncü bir rol üstlenebileceği konusunda yoğun tartışmaların yaşandığını söyledi.

25-27 Mayıs görüşmeleri öncesinde Reuters tarafından görülen bir taslak bildiri, grubun 2030 yılına kadar kömürden aşamalı olarak çıkış yapmayı düşüneceğini gösterdi, ancak kaynaklar ABD ve Japonya’dan gelen muhalefetin böyle bir taahhüdü rayından çıkarabileceğini öne sürdü.

Bugün sona erecek müzakerelerde önemli ölçüde değişebilecek olan taslakta, G7 ülkeleri “2035 yılına kadar net sıfır elektrik sektörüne” sahip olmayı taahhüt ediyor. Bunun yanı sıra, daha önceden verdikleri 2025 yılına kadar “verimsiz” fosil yakıt sübvansiyonlarını sonlandırma taahhüdünü nasıl yerine getirecekleri hakkında da gelecek yıldan itibaren kamuoyuna rapor sunacaklar.

Kampanyacılar ise dünyanın en zengin demokrasilerinden G7 grubunu, Ukrayna savaşının sonuçlarının, hedeflerini etkilemeyeceğine dair net taahhütlerde bulunmaya çağırdılar.

Kar amacı gütmeyen Germanwatch iklim politikası uzmanı David Ryfisch, “Artık yeni bir gerçekliğe sahibiz. G7’nin buna yanıt vermesi gerekiyor ve fosil yakıt altyapısı aracılığıyla değil, yenilenebilir kaynaklar aracılığıyla yanıt vermeliler” dedi.

AB, Rusya’ya petrol ambargosu konusunda çalışırken, bloğun yenilenebilir enerjiye dönüşünü hızlandırmaya çalışıyor.

 AB Enerji Komiseri Kadri Simson, “G7 bakanları olarak, burada Berlin’de yeşil geçişimizin önceliğimiz olduğu konusunda hemfikir olduğumuza dair net bir mesaj göndermeliyiz. Meslektaşlarımızla birlikte yeşil gündemimizi nasıl gerçekleştirebileceğimiz üzerinde anlaşacağımızı umuyorum.