;
Politika

G20 Zirvesi Bildiri Taslağı Paris İklim Anlaşmasını “Sulandırıyor”

Arjantinli yetkililer, önemli kararların alınmasının beklendiği Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nin (COP24) başlamasından birkaç gün önce, Paris Anlaşması konusundaki belirsizliğin ABD ile bir yol ayrılığına sebep olmaması gerektiğini söylüyor.  

 HABER: Gülce Demirer

G20 liderlerinin açıkladığı taslak metin, ABD’den gelen eleştirilere benzer eleştirilerin Paris Anlaşması’nın uygulanmasını zorlaştıracağını ortaya koyuyor. Bu hafta sonunda gerçekleşecek zirveden sonra yayımlanacak olan taslak belgenin son hali, önceki G20 bildirgelerinden farklı olarak, Paris Anlaşması’na tam destek vermeyi reddediyor ve “Anlaşmayı tamamen uygulamayı kabul eden ülkeler de dahil olacak şekilde, Paris Anlaşması’nda değişebilecek koşulları kabul ediyor”.

Arjantin Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan ve kömür endüstrisini savunan ülkeleri göz önüne alan metin, “çeşitli” enerji seçeneklerinin ve “farklı olası yolların” da olduğunu söylüyor.

Taslakta, Ekim ayında Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yayımlanan 1,5 Derece Özele Raporu‘ndan ve Polonya’nın Katowice kentinde, G20 zirvesinden bir gün sonra başlayacak olan COP24 İklim Müzakereleri’nden söz edilmediği görülüyor.

Bu ayın başında basına konuşan Arjantinli G20 Şerpası Pedro Villagra Delgado, Paris Anlaşması metninin, bildirinin “en karmaşık” kısmı olduğunu belirtmişti. Delgado, bildiride Paris Anlaşması’ndan bahsedilmesini istediklerini ancak muğlak olsa da herkesi kapsayacak şekilde olmasını istediklerini söylüyor ve ekliyor: “ABD, iklim değişikliği hakkında hiçbir şey yapılmaması gerektiğini söylemiyor; Paris Anlaşması’nın getirdiği yükümlülükleri ve amaçları uygulamak istemediklerini söylüyor. İddialı sözler ABD’nin anlaşmadan uzak durmasını daha olası kılıyor”.

Taslak aynı zamanda G20 liderlerinin ifadeleri ile çelişiyor; ancak ABD dışındaki tüm ülkeler Paris Anlaşması’nın “geri döndürülemez” olduğunu kabul ediyor. Fikir ayrılığı yaşayan ABD ise, anlaşmadan çekilmek istediklerini belirten bir paragrafın eklenmesini zorunlu kıldı.

Climate Change News’e konuşan 2017’deki G7 ve G20 bildirilerinde görev yapmış Avrupalı eski bir müzakereci, taslağın değiştirilmek zorunda kalacağını çünkü bunun G6 ülkeleri olan Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere için kabul edilemez olduğunu ifade ediyor. Ancak G6’nın önerdiği değişikliklerin de ABD için kabul edilemez olmasının anlaşmazlık göstergesi olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz yıl Alman G20 başkanlığı bu anlaşmazlığı, ABD’nin Paris Anlaşması’nı desteklemekten vazgeçmesine izin veren bir madde ile çözmüştü. Son zamanlarda yapılan diğer uluslararası görüşmelerde başkanlık, anlaşmanın başarısız olduğunu belirten bir özeti yayınlamaya zorlandı. Bu yıl Kanada’da gerçekleşen G7 konuşmalarında Donald Trump’ın taslağı onaylandıktan sonra reddetmesi görüşmeyi kargaşaya sürüklemişti.

Climate Change News’in kaynağına göre Arjantin’in hazırladığı taslak, Hamburg’da gerçekleşen 2017 G20 zirvesinin taslağına nazaran daha kötü: “Geçtiğimiz yıl, iklim değişikliğine karşı ülkelerin aldığı konumları daha doğru yansıtan metinler hazırlamıştık ve iklim eylemi lehine ezici bir çoğunluk vardı. Bu yıl başkanlık, ABD’nin talebi üzerine açıkça mağlup olduğu için elimizde zayıf ve dengesiz bir taslak var”.

Arjantin Şerpası Delgado ise, Avrupalı G20 üyelerinin Polonya’daki COP24 toplantısı için niyetlerini belirten uygun bir dil aradıklarını belirtiyor ancak fikir birliği eksikliğinin COP24’ü olumsuz etkileyeceğinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguluyor: “Herkesi kapsayan ortak bir yol bulunması gerekiyor. Paris Anlaşması taslağın bir parçası olmaya devam edebilir ancak eğer ABD ayrılırsa Katowice’deki COP24 zirvesi olumsuz etkilenebilir”.