;
Bilim Politika

G20 Ülkeleri 1.5 Derece Hedefinden Çok Uzakta

Climate Transparency tarafından yayımlanan ”Brown to Green 2019 Raporu”, G20 üyesi ülkelerinin tamamının iklim değişikliği konusunda sınıfta kaldığını ortaya koyuyor.

14’ten fazla sivil toplum kuruluşunun katkıları ile hazırlanan Brown to Green 2019 Raporu, G20 üyesi ülkelerin iklim krizi konusunda politikalarını ve uygulamalarını inceliyor. Bugün, Climate Transparency tarafından yayımlanan rapor, hiçbir G20 üyesinin Paris Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini tamamıyla yerine getirmediğini, ülkelerin 1.5 derece hedefini tutturmaktan uzakta olduğunu gözler önüne seriyor.

Ülkelerin, azaltım, finansman ve adaptasyon konusundaki politikalarını detaylı inceleyen çalışma, Türkiye’nin de uygulamalarını detaylı olarak inceliyor. Çalışmada yer alan Türkiye ile ilgili bulguların bazıları şunlar:

  • Türkiye’nin BM’ye verdiği iklim hedefi (INDC) Paris Anlaşması ile uyumlu değil ve kritik derecede yetersiz.
  • Türkiye emisyonlarını 1990 ile 2016 yılları arasında %129 arttırdı ve mevcut emisyon politikası Paris Anlaşması’nın hedeflerinden çok uzakta.
  • Türkiye’nin enerji emisyonları G20 ortalamasının altında; ancak ülke halen elektriğinin %38’ini kömürle üretiyor.
  • Türkiye’de yenilenebilir enerjinin payı her geçen gün artıyor; ancak elektrik sektörünün emisyon yoğunluğu halen G20 ortalamasının üzerinde.
  • Ulaşım kaynaklı emisyonlarda Türkiye G20 ortalamasında yer alıyor; ancak bu emisyonlar da her geçen gün artıyor. Ülkenin enerji kullanımı kaynaklı emisyonların %21’i ulaşım sektöründen kaynaklanıyor.
  • Türkiye, binalar sektöründe ise G20 ortalamasından daha iyi bir performans gösteriyor.

Raporun Türkiye kısmına dair 20 sayfa uzunluğundaki detaylı ülke profiline buradan ulaşabilirsiniz.

Raporun tamamına ise buradan erişebilir, diğer ülke profillerini ise bu linkte görebilirsiniz.

 

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi

1 yorum

Yorum yazmak için tıklayınız.