;
Ekonomi

Fosil Yakıt Sübvansiyonları İklim Hedeflerini Baltalıyor

AB Enerji Komiseri Kadri Simson, Avrupa Yeşil Düzeni’ne göre fosil yakıt sübvansiyonlarının hızlı bir şekilde durdurulması gerektiğini hatırlattı.

Perşembe günü üst düzey bir Avrupa Birliği yetkilisi, üye ülkeleri bloğun iklim değişikliğiyle mücadele politikalarını baltalayan seragazlarından sorumlu fosil yakıtları sübvansiyonlarını sonlandırma çağrısında bulundu.

AB’nin Enerji Komiseri Kadri Simson Avrupa Parlamentosu’nda, AB’nin 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşma planına atıfta bulunarak “Avrupa Yeşil Düzeni planı açık: Fosil yakıt sübvansiyonlarının sona ermesi gerekiyor” dedi.

Simson, “Maliyet açısından etkin bir enerji ve iklim geçişinin yanı sıra işleyen bir iç pazarın önünde de büyük bir engel olmaya devam ediyorlar” diye ekledi.

Bu ay yayımlanan bir Komisyon raporuna göre, AB ülkeleri 2018’de enerji sübvansiyonlarına 159 milyar euro harcadı. Bunun neredeyse üçte biri fosil yakıtlara gitti.

AB’nin 27 ülkesi arasında fosil yakıt sübvansiyonları 2015-2018 arasında %6 arttı, ancak Avusturya, Danimarka, Estonya ve Macaristan da dahil olmak üzere bazıları bu trendi hızlandırdı.

Komisyon, bazı yakıtlara yönelik muafiyetleri ortadan kaldırmak için önümüzdeki yıl AB vergi kurallarında reform yapacak. Simson, Komisyonun kirletici sübvansiyonları sona erdirmek için üye ülkelerle birlikte çalışacağını söyledi.

Komisyon, koronavirüs salgınının ekonomik yansımasının fosil yakıtlar da dahil olmak üzere ek enerji sübvansiyonlarına yol açmış olabileceğini, ancak verilerin henüz tam olarak mevcut olmadığını söyledi.

Avrupa’nın iklim hedeflerine ulaşmak, fosil yakıt kullanımında keskin bir düşüş ve düşük karbonlu enerjiye büyük yatırımlar gerektiriyor.

Komisyon ayrıca, Avrupa’nın temiz enerji araştırmalarına yaptığı harcamaların son yıllarda yavaşladığı konusunda da uyarıda bulundu.

Ancak AB iklim politikaları, fosil yakıtın derhal ortadan kaldırılmasını öngörmüyor. Bazı ülkeler, kömürden daha az kirletici doğalgaza geçmeyi veya hidrojen üretmek için doğalgaz ve karbon yakalama teknolojisini kullanmayı planlıyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi