;
Politika

Fosil Yakıt Şirketleri, Üst Düzey Hukuk Firmalarına Milyonlarca Dolar Ödüyorlar

Son beş yılda, ABD’deki en iyi 100 hukuk firması, 1,36 trilyon dolar değerindeki 358 dava ve işlemde fosil yakıt müşterilerini temsil etti.

Dünyanın en büyük hukuku firmaları, fosil yakıt şirketlerini temsil ederek milyonlarca dolar kazanıyor, ancak iklim krizi yoğunlaştıkça giderek daha fazla inceleme altına alınıyorlar.

Ağustos ayında yayımlanan “iklim puan kartı”na göre son beş yılda, ABD’deki en üst sıradaki 100 hukuk firması 1.36 trilyon dolarlık fosil yakıt işlemini kolaylaştırdı, fosil yakıt müşterilerini 358 davada temsil etti ve fosil yakıt endüstrisi lobiciliğine yardımcı olma çalışmaları karşılığında 35 milyon dolar tazminat aldı.

Yale Hukuk Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi ve puan kartını geliştiren İklim Sorumluluğu için Hukuk Öğrencileri’nin kurucu ortağı Tim Herschel-Burns, hukuk firmalarının fosil yakıt endüstrisi için olan çalışmalarının ölçeğinin çok büyük olduğunu söyledi. “Derine inmeye başladığımızda bunun ne kadar büyük olduğunu fark ettik. Fosil yakıt şirketlerinin yapmak istediği her şeyi başarmak için avukatlara ihtiyaçları var” dedi.

Fosil yakıt şirketleri projeler konusunda tavsiyeler almak, lobi yapmak, sözleşmeleri müzakere etmek, izinleri güvence altına almak ve giderek artan sayıda iklim davasını yönlendirmek için büyük ölçüde avukatlara güveniyor. Hukuk firmalarının fosil yakıt endüstrisindeki çalışmaları, iklim uyarıları daha vahim hale gelmesine ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın yeni fosil yakıt yatırımlarının 2050 itibarıyla net sıfır emisyon hedefiyle uyumlu olmadığı konusunda uyarmasına rağmen, geçen yılın puan kartına kıyasla artış gösterdi.

İklim puan kartı, firmalara “iklim değişikliğini şiddetlendiren” davalara katılımları, fosil yakıt işlemlerine verdikleri destek ve fosil yakıt endüstrisi adına lobicilik için aldıkları ücretlere göre puan veriyor.

Vault Law’ın sıralamasına göre en iyi 10 ABD firması arasında yer alan Paul Weiss, en düşük olan F notunu alan 37 şirketten biriydi. Kendi sürdürülebilirlik uygulamasına sahip olan firma, puan kartına göre son beş yılda 30 davada fosil yakıt şirketleri için harekete geçti. En yüksek profilli olan davalarından biri, iklim değişikliği riskleri konusunda yatırımcıları yanıltmakla suçlanan ExxonMobil’i temsil eden çalışma oldu. Mahkeme, 2019’da Exxon lehine karar verdi. Paul Weiss, yorum talebine yanıt vermedi.

Sadece 12 hukuk firması, puan kartında A veya B olarak derecelendirildi, bu da fosil yakıt müşterileri için çalışmadıkları anlamına geliyor. Üç firma – Cooley; Wilson Sonsini Goodrich & Rosati; ve Schulte Roth & Zabel – puan kartı raporuna göre yenilenebilir enerji işlemleri, lobicilik veya iklim yanlısı davalar yoluyla iklim krizini aktif olarak ele alanlar arasındaydı.

İklim Bütünlüğü Merkezi’nin yasal direktörü Alyssa Johl, bunun insanlara somut bir maliyeti olduğunu söyledi. “Elit hukuk firmaları petrol ve gaz şirketlerini temsil ediyor ve onlara yüksek fiyatlı avukatlardan oluşan derinlikli bir paket sağlıyor. Ülke genelinde adalet arayan topluluklar için ise sonuç, davalarının ertelenmesi ve ülkedeki en büyük hukuk firmalarından bazıları tarafından öne sürülen engeller nedeniyle çıkmaza girmesi oluyor” dedi.

İklim Sorumluluğu için Hukuk Öğrencileri, hukuk şirketlerini fosil yakıt endüstrisinin yeni çalışmalarını durdurmaya, mevcut çalışmalarını 2025 itibarıyla aşamalı olarak bırakmaya ve yenilenebilir enerji endüstrisi için çalışmalarını hızlandırmaya ve iklim kriziyle mücadele için davaları desteklemeye çağırıyor.

Hukuk firmaları, fosil yakıt çalışmalarına devam etseler bile, kendi iklim eylemlerini hızlandırmaya başlıyorlar. Shearman & Sterling ve Hogan Lovells dahil olmak üzere iklim puan kartında F notu alan bir dizi firma, Temmuz ayında başlatılan Net Zero Lawyers Alliance’a (NZLA) kaydoldu. Üyeler, 2050 itibarıyla net sıfır emisyon elde etmeyi ve iklim hedeflerini yerleştirmek ve “sistemik değişimi” yönlendirmeye yardımcı olmak için müşterilerle birlikte çalışmayı taahhüt ediyor.

Bir başka NZLA üyesi olan DLA Piper, firmanın tedarik zincirinden kaynaklanan dolaylı emisyonlar da dahil olmak üzere tüm emisyonları 2030 itibarıyla yarıya indirmek için kendi bilim temelli hedefini belirledi. Firma, yakın zamanda yapılacak COP26 iklim görüşmeleri için resmi hukuk hizmetleri sağlayıcısı olarak atandı. Ancak iklim puan kartında yalnızca D aldı ve Shell, ExxonMobil ve BP gibi müşterileri temsil etti.

Hukuk profesörü ve NZLA’yı destekleyen kuruluşlardan biri olan Oxford Sürdürülebilir Hukuk Programının direktörü Thom Wetzer, avukatların kendi rolleri üzerinde düşünme ve müvekkillerinin değerlerinin kendi değerleriyle uyuşup uyuşmadığını sorma sorumluluğu olduğunu söyledi.