;
Ekonomi

Fed, İklim Değişikliği Mücadelesinde Küresel Gruba Katıldı

ABD Merkez Bankası, Salı günü yaptığı açıklamada iklim değişikliği mücadelesinde diğer Merkez Bankaları ve Finansal Sistemi Yeşillendirme Denetçileri Ağı ile işbirliği kurarak iklim değişikliğinin olası risklerini düzenleyici kararına dahil edeceğini duyurdu.

ABD Merkez Bankası (Fed) Salı günü yaptığı açıklamada, iklim değişikliği riskine odaklanan uluslararası bir merkez bankaları grubuna katıldığını açıklarken, duyuru Fed’in küresel ısınmanın etkilerini düzenleyici kararına dahil etmek için harekete geçebileceğinin bir işareti olarak görüldü.

Fed, Merkez Bankaları ve Finansal Sistemi Yeşillendirme Denetçileri Ağı (NGFS) üyeliği kararının, bir yıllık işbirliğinden sonra varıldığını söyledi. Hindistan Merkez Bankası’ndan sonra NGFS üyesi olmayan tek büyük küresel merkez bankasıydı.

Fed Başkanı Jerome Powell, “İklim değişikliğinin finansal sistem üzerindeki etkisini en iyi nasıl değerlendireceğimize dair anlayışımızı geliştirirken, dünyanın dört bir yanından NGFS meslektaşlarımızla tartışmalarımızı sürdürmeyi ve derinleştirmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

Diğer merkez bankaları, finansal piyasalarda yankılanabilecek, iklimle ilgili afetlerden kaynaklanan potansiyel ani fiyat değişiklikleri de dahil olmak üzere küresel ısınmanın etkilerini hafifletmek için düzenleme ve araştırma yetkilerini kullanmaya zorlarken, Fed yıllardır kenarda kaldı.

Ancak bu son zamanlarda değişiyor. Fed, finansal istikrar kırılganlıklarına ilişkin düzenli değerlendirmesinde ilk kez iklim değişikliğine yer verdi.

Powell, finansal sistemin iklim değişikliğine karşı “dirençli” olduğundan emin olmanın, Fed’in kongre tarafından atanan yetkilerine uyduğunu söyledi.

Ancak bunu yapmak politik olarak sıkıntılı olabilir. Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump, iklim değişikliğini bir “aldatmaca” olarak nitelendirmiş ve Demokrat Barack Obama’nın imzaladığı Paris Anlaşması’ndan çıkmıştı.

Seçilen Demokratik Başkan Joe Biden ise, iklim anlaşmasına yeniden katılacağını söyledi.

Geçtiğimiz hafta, aralarında Fed’in denetlenmesine yardımcı olan Temsilciler Meclisi mali hizmetler komitesinin yaklaşık üçte biri de dahil olmak üzere 47 Cumhuriyetçi milletvekili, Powell’a, gruba katılmama çağrısında bulundu ve iklim odaklı düzenlemelerin petrol ve gaz şirketlerinin sermayeye erişmesini zorlaştırabileceği endişelerini dile getirdi.

Salı günü, bir Demokrat olan Hawaii Senatörü Brian Schatz, Fed’den iklim değişikliği konusunda stres testi gibi araçlar da dahil olmak üzere “daha fazla somut adım” beklediğini söyledi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi