;
Ekonomi Politika

Fed Araştırmacısı: “İklim Değişikliği, Finansal Krizleri Körükleyebilir”

San Francisco Federal Rezerv Bankası’ndan Glenn Rudebusch’a göre; iklim değişikliği, daha yüksek sıcaklıklar ve yüksek deniz seviyesinden kaynaklanan doğal afetlerin neden olduğu kayıpların finansal bir krize yol açabilme olasılığı merkez bankaları için giderek daha fazla önem kazanıyor.

San Francisco Federal Rezerv Bankası’ndan araştırma başkan yardımcısı Glenn Rudebusch, geçtiğimiz Pazartesi günü kaleme aldığı bir makalede “İklim kaynaklı finansal riskler; yüksek kredi marjları, daha fazla ihtiyati tasarruf ve aşırı bir finansal kriz nedeniyle ekonomiyi etkileyebilir” dedi.

Rezerv bankasında kıdemli politika danışmanı görevini de yürüten Rudebusch’a göre, “Altyapı hasarı, tarımsal kayıplar ve iklim değişikliği kaynaklı kuraklık, seller ve kasırgaların neden olabileceği emtia fiyatlarındaki ani artışlar ile ilişkili daha büyük ve daha sık makroekonomik şoklar etkili olabilir”.

Rudebusch Fed’in, kısa vadeli faiz oranları ve büyük ölçekli varlık alımları gibi birincil politika araçlarının, küresel ısınma gibi bir olayı ele almak için tasarlanmamış olduğunu ancak politika yapıcıların uzun dönemli ekonomik görünümü dikkate aldığında iklim ile ilgili zararları göz önünde bulundurabileceklerini de belirtiyor: “Birçok merkez bankası, parasal ve finansal denetim politikalarını belirlerken, gelecekteki ekonomik ve finansal risk değerlendirmelerinde zaten iklim değişikliğini dikkate alıyor”.

Fed Başkanı Jerome Powell, Şubat ayında temsilciler meclisi üyelerine, merkez bankasının iklim değişikliğinin ekonomik etkisini nasıl değerlendireceğini sormanın “adil bir soru” olduğunu söyledi.

Fed sisteminin bir parçası olarak faaliyet gösteren ancak Powell tarafından yönetilmeyen San Francisco Fed’in araştırma başkan yardımcısı Rudebusch, temsilciler meclisi üyelerinin karbon vergisi getirerek daha temiz teknolojiye geçişi teşvik de edebileceklerini belirtti. Fed eski başkanları Alan Greenspan ve Paul Volcker, Ocak ayında emisyonları vergilendirme ve geliri ABD’deki hanelere dağıtmayı amaçlayan bir plana destek olmuşlardı.