;
Afetler Ekonomi

Fatih’teki Sel Maliyeti: 60 Milyon TL

Allianz Türkiye İcra Kurulu Başkanı Tolga Gürkan, geçtiğimiz aylarda İstanbul’un Fatih semtinde etkili olan ve özellikle Eminönü’ndeki iş yerlerinde ağır zarara yol açan sel baskınının sigortaya maliyetinin 60 milyon lira olduğunu söyledi.

Allianz Türkiye İcra Kurulu Başkanı Tolga Gürkan, iklim değişiklikleri ve doğal afetlerin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önlem alınması gereken en önemli gündem maddelerinden biri haline geldiğine işaret etti, Allianz’ın 2019 Risk Barometresi Raporu’nun sonuçlarını hatırlattı. AA’nın haberine göre Gürkan, “Rapora göre, 2018 yılında dünyada fırtına, sel, deprem gibi doğal afetler sonucu yaklaşık 146 milyar dolarlık ekonomik zarar gerçekleşti. Türkiye ise dünyada doğal afetler kategorisinde %52 ile en yüksek riskli 5 ülke arasında bulunuyor.” dedi.

Türkiye ile birlikte ilk beş ülke sıralamasında Arjantin, Şili, Endonezya ve Japonya’nın yer aldığını söyleyen Allianz Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gürkan, 2050 yılına kadar gerçekleşme riski %50 olarak belirtilen 7 ve üzeri büyüklükteki bir Marmara depreminin yaklaşık olarak 90-120 milyar dolar ekonomik kayba yol açabileceğini ifade etti. “Sadece geçen aylarda İstanbul’da yaşanan, Fatih semtinde etkili olan, özellikle Eminönü’ndeki iş yerlerinde ağır zarara yol açan sel baskınının sigortaya maliyeti 60 milyon lira oldu.” diyen Gürkan, Allianz Türkiye’nin son 4 yılda, iklim değişikliği ve doğal afetlerden kaynaklanan zararlar nedeniyle sigortalılarına 220 milyon liraya yakın tazminat ödemesi gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Hasar, kayıp ve mağduriyetleri azaltmanın yolunun sigortadan geçtiğini ifade eden Gürkan, finansal kayıpların tazmin edilmesinde sigorta sektörünün kilit rol üstlendiğini vurguladı.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi