Bilim

FAO: İklim Değişikliği Böcek İstilalarını Artırabilir

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) destekli yeni bir çalışmanın bulguları, iklim değişikliği nedeniyle olası istilacı haşere yayılımları konusunda uyarıyor.

Yeni bir bilimsel inceleme, iklim değişikliği nedeniyle yayılmış veya yayılabilecek 15 bitki zararlısını inceliyor. Yazarlar, böcek istilası için uygun koşulları sağlayabilen olağandışı ılık bir kışla risklerin artabileceği konusunda uyarıyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü Genel Direktörü Qu Dongyu, “Bu incelemenin temel bulguları, iklim değişikliğinin dünya çapında bulaşıcı, dağılmış ve şiddetli zararlıların nasıl olabileceği konusunda hepimizi uyarmalı” dedi.

Dongyu, “İnceleme, iklim değişikliğinin etkisinin bitki sağlığının karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan biri olduğunu açıkça gösteriyor” diye ekledi.

Her Yıl Binlerce Kayıp Yaşanıyor

Çalışma, FAO’nun ev sahipliği yaptığı Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi Sekreterliği kapsamında, İtalya’daki Torino Üniversitesi’nden Profesör Maria Lodovica ve dünyanın dört bir yanından 10 ortak yazar tarafından hazırlandı.

BM ajansı, küresel mahsul üretiminin yaklaşık %40’ının şu anda zararlılar tarafından kaybedildiğini ve bitki hastalıklarının küresel ekonomiye yılda 220 milyar dolardan fazlaya mâl olduğunu söyledi. İstilacı zararlılar ülkelere en az 70 milyar dolara mâl oluyor ve aynı zamanda biyoçeşitlilik kaybının ana itici güçlerinden biri.

Mısır, sorgum ve darı içeren ürünlerle beslenen sonbahar tırtılı gibi türler, daha sıcak iklim nedeniyle çoktan yayıldı. Dünyanın en yıkıcı göçmen zararlıları olan çöl çekirgeleri gibi diğerlerinin ise göç yollarını ve coğrafi dağılımlarını değiştirmesi bekleniyor.

Raporda, bu gibi hareketlerin bir bütün olarak gıda güvencesini tehdit ettiği ve küçük çiftçilerin yanı sıra, gıda güvencesinin bir sorun olduğu ülkelerdeki insanların özellikle risk altında olduğu belirtildi.

Bitki Sağlığını Korumak

Rapor, bu ay sona erecek olan Uluslararası Bitki Sağlığı Yılı’nın kilit girişimleri arasında yer alıyor.

FAO Genel Direktörü Qu, “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için bitki sağlığını korumak esas. Bitki sağlığını sürdürmek, daha verimli, kapsayıcı, esnek ve sürdürülebilir tarımsal gıda sistemlerine yönelik çalışmalarımızın ayrılmaz bir parçası” dedi.

Yazarlar, bir ülkedeki bitki zararlılarının etkin yönetimi diğer ülkelerdeki başarıyı etkilediğinden, uluslararası işbirliğini hızlandırmakla başlayarak iklim değişikliğinin etkisini azaltmak için çeşitli önerilerde bulundular.

Ortaya çıkan tüm bitki hastalıklarının yarısı seyahat ve ticaret yoluyla yayıldığından, bulaşmayı sınırlamak için iyileştirilmiş önlemler ve bitki koruma politikalarında ayarlamalar da kritik öneme sahip.

Ayrıca, bitki sağlığı ile ilgili ulusal sistemlerin ve yapıların güçlendirilmesine yönelik daha fazla araştırmaya ve yatırıma ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Önceki Haberler

Lancet: Avrupa Ülkeleri İklim Krizine Karşı Yeterli Siyasi Eylemde Bulunmuyor

Yeni yayımlanan Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım 2024 Avrupa raporu, ülkelerin yurttaşlarını iklim…

13 Mayıs 2024

Uzungöl Yok Oluyor: İklim Değişikliğinin de Parmağı Var!

Uzungöl ile beraber Sera Gölü'nde son yıllarda su seviyesi azalırken, göl tabanlarında ise kirliliğin yanında tortu…

13 Mayıs 2024

Güneş Enerjisi Kapasitesinde Rekor Artış

Türkiye’deki güneş enerjisi kurulu gücü Nisan ayı sonunda Mart ayına göre 1,3 gigavatlık artış ile…

13 Mayıs 2024

Trakya’yı Tehdit Eden Kuraklık Tarıma Büyük Darbe Vurabilir

Prof. Dr. Güner, Türkiye’nin en önemli tarım kentlerinden Trakya’daki kuraklık tehdidine dikkat çekerken, “Araştırmalar Trakya'da…

13 Mayıs 2024

Türkiye Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisini COP29’da Duyuracak

Türkiye'nin iklim başmüzakerecisi ve bakan yardımcısı Varank, Türkiye'nin uzun dönemli iklim değişikliği stratejisinin hazırlandığını aktarırken COP29…

10 Mayıs 2024

2024’ün İlk Çeyreğinde Doğal Afetler 45 Milyar Dolarlık Kayba Neden Oldu

Aon'un yayımladığı Küresel Doğal Afetler Raporu'na göre 2024 yılının ilk çeyreğinde meydana gelen önemli afetler…

10 Mayıs 2024