;
Politika

Et ve Süt Ürünleri Lobisinden COP28’e Rekor Katılım

COP28

Gıda ve tarım firmaları iklim zirvesine geçen yıla göre üç kat daha fazla delege gönderdi. Endüstri, metan emisyonları nedeniyle uzun süredir mercek altında.

Endüstriyel tarım şirketlerinden ve ticaret gruplarından lobicilerin sayısı, geçen yıla kıyasla 3 kat arttı. Bu, iklim zirveleri için bir rekor anlamına geliyor.

Et tedarikçisi JBS, gübre devi Nutrien, gıda devi Nestlé ve pestisit şirketi Bayer gibi dünyanın en büyük tarım şirketlerinden bazılarının yanı sıra güçlü endüstri lobi gruplarından temsilciler mevcut.

Et ve süt ürünleri 120 delegeyle temsil ediliyor, ancak DeSmog tarafından yapılan delege listesinin analizi, tarım sektörünün çıkarlarını daha geniş anlamda temsil eden lobicilerin sayısının 2022’den bu yana katlanarak 340’a ulaştığını gösteriyor.

Ayrıca analiz, diplomatik müzakerelere ayrıcalıklı erişim sağlayan ülke delegasyonları kapsamında 100’den fazla delegenin Dubai’ye seyahat ettiğini ortaya koyuyor. Bu rakam 2022’de sadece 10’du.

Özellikle et ve süt ürünleri firmaları, kısa ömürlü bir seragazı olan ve küresel ısınmayı yavaşlatmanın en hızlı yolu olarak tanımlanan metan gazının küresel üretiminin yaklaşık üçte birini yayan hayvancılıktan kaynaklanan kirlilik nedeniyle giderek daha fazla incelemeye tabi tutuluyor.

Tarım ve Ticaret Politikası Enstitüsü’nden Ben Lilliston şunları söyledi: “Et ve süt ürünleri şirketlerinden kaynaklanan emisyonlar üzerinde daha fazla inceleme yapıldığında, operasyonlarını engelleyebilecek herhangi bir COP sonucunun önüne geçmek için oyunlarını hızlandırmaları şaşırtıcı değil. Yine de delege sayısının üçe katlanması endişe verici; bu durum, BM iklim toplantılarında kurumsal nüfuzu sınırlayan acil reform ihtiyacını ortaya çıkarıyor.”

Brezilya’dan küçük ölçekli bir çiftçi temsilcisi olan Karina Gonçalves David, güçlü ve çevreyi kirleten firmaların varlığından endişe duyuyor: “ Eğer buradalarsa, avantaja sahipler. Burası iklim kriziyle yüzleşmek ve buna çözüm üretmekle ilgili ama şirketler lobi yapmak için kullanıyor.”

Dünyanın en büyük beş et şirketinin emisyonlarının, petrol firmaları Shell ve BP’ninkinden önemli ölçüde daha yüksek olduğu tahmin edilirken, süt endüstrisinin küresel insan kaynaklı emisyonlara %3,4’lük katkısı, havacılığa kıyasla daha yüksek bir paya sahip.