;
Bilim

Et Tüketimi ve Araba Kullanımı Kadın ve Erkek Arasındaki Emisyon Eşitsizliğini Körüklüyor

emisyon
FOTO: Unsplash

Yeni bir araştırmaya göre, sera gazı emisyonlarındaki cinsiyet eşitsizliğinin başlıca nedenleri araba kullanımı ve et tüketimi.

Fransa’da 15.000 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, erkeklerin ulaşım ve gıdadan dolayı kadınlara göre %26 daha fazla emisyona neden olduğunu ortaya koydu. Gelir ve eğitim gibi sosyoekonomik faktörler kontrol altına alındığında bu fark %18’e düşüyor. Uçuşlarda ise böyle bir fark bulunmuyor.

Guardian’daki habere göre, Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu’ndan ekonomist ve çalışmanın ortak yazarlarından Ondine Berland, “Sonuçlarımız, özellikle erkekliği kırmızı et tüketimi ve araba kullanımıyla ilişkilendiren geleneksel cinsiyet normlarının, bireysel karbon ayak izlerini şekillendirmede önemli bir rol oynadığını gösteriyor” dedi.

Cinsiyet eşitsizliklerine ilişkin araştırmalar, çoğu zaman hangi faktörlerin kontrol edileceğine dair zor kararlar almayı gerektiriyor. Görünüşte bağımsız değişkenler bile cinsiyete dayalı farklılıklar nedeniyle kafa karışıklığına neden olabiliyor. Örneğin, erkeklerin kadınlardan daha fazla kalori alması gerekiyor, ancak aynı zamanda kadınlardan orantısız bir şekilde daha fazla kalori alıyorlar. Ayrıca, daha yüksek ortalama gelirlere sahipler ki bu da daha yüksek emisyonlara neden oluyor.

İsveç’te daha önce yapılan bir araştırma, erkeklerin ürünlere yaptığı harcamaların, para miktarları birbirine çok yakın olmasına rağmen, kadınlara kıyasla %16 daha fazla emisyona neden olduğunu bulmuştu.

Crest-Ensae Paris’te çevre ekonomisti ve çalışmanın ortak yazarlarından Marion Leroutier şunları söyledi: “Fransa’da gıda ve ulaşım kullanımında karbon ayak izi farkının, erkekler ve kadınlar arasında, yüksek gelirli kişilerle düşük gelirli kişiler arasında tahmin ettiğimiz farkla hemen hemen aynı olması oldukça çarpıcı.”

Bir kişinin karbon kirliliğini azaltmak için alabileceği en etkili önlemler arasında benzinli araçtan kurtulmak, daha az et yemek ve uçak yolculuğundan kaçınmak yer alıyor.

Ancak otomobil kültürüne meydan okuma ve bitki bazlı diyetleri teşvik etme çabaları, bunu erkekliğe bir saldırı olarak algılayan politikacılarda dahil olmak üzere bazı kişilerin öfkeli tepkilerine yol açtı. “Soy boy” (soya çocuğu) terimi, ABD başkan yardımcısı JD Vance ve kendini kadın düşmanı olarak tanımlayan Andrew Tate gibi aşırı sağcı figürler tarafından, ilerici erkekleri zayıf olarak göstermek için kullanılıyor.

Soya, vegan mutfağında yaygın bir protein kaynağı; ancak dünyadaki soya fasulyesinin dörtte üçü et ve süt ürünleri üretmek için hayvanlara yediriliyor.

Fransız araştırmacılar, emisyonlardaki cinsiyet farklılıklarının, kadınların iklim krizi konusunda neden daha fazla endişe duyma eğiliminde olduğunu açıklayabileceğini öne sürerek, emisyonlarını azaltmanın kişisel maliyetinin daha yüksek olması nedeniyle erkeklerin iklim acil durumu gerçekliğiyle yüzleşmekten kaçınabileceğini savundu.