;
Politika

Eskişehir’de Termik’e Karşı İlk Zafer: Yargı “ÇED Gerekli Değildir” Kararını İptal Etti

Eskişehir İdare Mahkemesi, Eskişehir’de kurulması planlanan Alpu Termik Santral projesinin ihtiyaç duyacağı kömürü sağlayacak olan Sevinç Kömür Ocağı için verilen ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ kararını iptal etti. Konuyla ilgili İklim Haber’e açıklamalarda bulunan Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, davanın sonucunun kendileri için örnek bir karar oluşturduğunu ifade ediyor.

Eskişehir Odunpazarı ilçesi Sevinç Mahallesi’nden çıkartılması ve Alpu’da kurulmak istenen termik santralda kullanılmak üzere bölgeye nakledilmesi planlanan kömür için Eskişehir Valiliği tarafından verilen “Çevresel Etki Değerlendirme Raporu Gerekli Değildir” kararı, Eskişehir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından Eskişehir Valiliği’nin kararına karşı açılan dava sonucunda, Alpu Termik Santralı ve Sevinç Kömür Ocağı projelerinin birbirine entegre olması nedeniyle bir bütün olarak değerlendirilmesine karar verildi.

Eskişehir 2. İdare Mahkemesi’nin 6 Nisan 2018 tarihli kararında “Alpu Termik Santrali projesinde, yakıt olarak kullanılacak kömürün bir kısmının dava konusu tesisten elde edileceği anlaşıldığından, ‘Yer Altı Kömür Ocağı Projesi’ ile ‘Alpu Termik Santrali ve Bu Santrale Kömür Sağlayacak Olan Rezerv Alanındaki Yer altı Maden İşletmesi İle Kül Düzenli Depolama Tesisi’ projesinin entegre tesis niteliğinde olduğu, dolayısıyla her iki projenin çevresel etkilerinin kümülatif olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır” denildi.

Karar ile ilgili İklim Haber’e açıklamalarda bulunan Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, dava sürecinin Bakanlığın valilikten ÇED raporu istemeksizin bölgeden kömür çıkarma talebinde bulunması ile başladığını belirterek “Alınan karar Alpu sınırları içerisinde alınan bir karar değil. Sevinç köyü, Alpu’ya yaklaşık 15 km uzaklıkta, Eskişehir ve Alpu arasında konumlanmış bir köy. Bakanlık, valilikten ÇED raporu istemeksizin, bölgeden kömür çıkarma talebinde bulunmuştu. Valilik de bu izni vermişti. Kömür çıkartmayı planladıkları yer Sevinç köyünün tam altında bulunuyor. Alan, Odunpazarı sınırları içerisinde olduğu için Odunpazarı Belediyesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi dava açtı. Bunun iptali kazanıldı” diyor.

“Karar Alpu’daki Dosyamızı da Güçlendirecek”

Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu ve Odunpazarı Kent Konseyi olarak mücadelelerine aynı kararlılıkla devam edeceklerini belirten İsmail Kumru, İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın kendileri için örnek bir dava niteliği taşıdığını ifade ediyor ve ekliyor: “Eksiklikler çok fazla. Bu eksiklikleri hem Alpu’nun ÇED raporunda hem 1/100.00’lik planlarda hem de kamulaştırmalarda görebilirsiniz. Toplamda sekiz tane dava açıldı bu süreçte. Sevinç köyü davası da bu sekiz davadan biriydi. Bu hem bizim için hem de oradaki bölge için önemli bir karar. Alpu’daki mücadelemizi ve dosyamızı da güçlendirecektir. Kararın aynı zamanda Eskişehir’e motivasyon açısından olumlu yansıyacağını düşünüyorum”.

Davanın sonucunun, karşı tarafın bu süreci nasıl yönetmek istediğinin bir kanıtı olduğuna değinen İsmail Kumru “Valilik kanallarını kullanarak biraz arka yollardan dolaşıyorlardı ancak ilk mücadelemizde hukuk galip geldi. Öbür taraflarda da davaların sonuçlarını bekliyoruz. Bu davanın sonucu sürecin bitmesi anlamına gelmiyor. Tersine bu dava bizim mücadelemizi güçlendiren bir davaydı” diyor. Kumru, sürecin tüm bölgeyi ilgilendirmesi nedeniyle karara güçlü bir done olarak baktıklarını ve Alpu termik santralı davası sürecinde de bu kararı dosyaya mutlaka koyacaklarını sözlerine ekliyor.