;
Analiz Ekonomi

EPİAŞ 3. Hafta Raporuna Göre Üretimde Yerli Olmayan Kaynakların Payı %54

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından yayımlanan Elektrik Piyasası 2018 Yılı 3. Hafta raporuna göre elektrik üretimi bir önceki haftaya göre 40.486 MWh artış kaydetti ve 5.950.469 MWh’ye ulaştı. Elektrik üretim miktarında kaynak dağılımına bakıldığında doğalgaz (%33), ithal kömür (%21), ve hidrolik (%18) öne çıktı, rüzgarın payı önceki haftaya göre artış kaydederek %8’e ulaştı. Rapora göre yerli olmayan kaynakların payı en az %54 civarında. 

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından yayımlanan elektrik piyasaları 2018 yılı 3. hafta raporuna göre haftalık Piyasa Takas Fiyatı (PTF) ortalaması önceki haftaya nazaran 4,41 TL/MWh arttı; doğalgaz kaynaklı üretim miktarı önceki haftaya göre azalırken, hidrolik ve rüzgara dayalı üretim artış kaydetti. Raporda yerli olmayan kaynakların (doğalgaz ve ithal kömür vb.) üretimdeki payına bakıldığında bunun en az %54 olduğu görülmekte.

Doğalgaz-LNG ve İthal Kömüre Dayalı Üretimin Payı %54

Elektrik üretim miktarı kaynak bazında incelendiğinde Doğalgaz-LNG (%33) İthal Kömür (%21) Hidrolik (%18) Taş kömürü-Linyit (%14), Rüzgar (%8) ve diğer kaynaklar (%4) sıralaması ortaya çıkıyor (Şekil 1). Diğer kaynakların önemli kısmını jeotermal, biyogaz ve asfaltit kömür santralleri oluşturmakta.


Şekil 1. 2018 yılı 3. haftası kaynak bazında toplam elektrik üretim miktarı (Veri: EPİAŞ, TEİAŞ, Grafik: Arif Cem Gündoğan)

3. haftaya gün ve kaynak bazında bakıldığında doğalgazın payının hafta sonuna doğru azaldığını, rüzgarın payının ise artış kaydettiğini görmek mümkün.


Şekil 2. 2018 yılı 3. haftası kaynak ve gün bazında elektrik üretim miktarı (Veri: EPİAŞ, TEİAŞ, Grafik: Arif Cem Gündoğan)

En Fazla Katkı Serbest Üretim Şirketlerinden; Elektrik İhracatı ve İthalatı Önceki Haftaya Göre Azaldı

EPİAŞ raporunda elektrik üretiminin geçtiğimiz haftaya göre 40.486 MWh artarak 5.950.469 MWh olarak gerçekleştiği vurgulanmakta. Elektrik üretimine kuruluşlar bazında en fazla katkının, Serbest Üretim Şirketleri (%71) tarafından yapıldığı görülüyor. EÜAŞ santrallerinin 3. haftaki üretime katkısı ise görece sınırlı (%17). Raporda aynı zamanda önceki haftaya nazaran elektrik ihracatı ve ithalatının da azaldığı belirtiliyor.

Arif Cem Gündoğan

İklim Haber'e kurulduğu günden 1 Mayıs 2018'e dek Kıdemli Analist olarak katkı sunmuş olan eski ekip üyemiz Arif Cem Gündoğan iklim değişikliği, iklim finansmanı ve düşük karbon ekonomisi üzerine özel sektörde danışman olarak çalışmaktadır (arşivdeki yazıları/analizleri kendi kişisel görüşleridir, çalıştığı kurumları kesinlikle bağlamamaktadır). Yaklaşık 10 yıl profesyonel çalışma tecrübesi bulunan Arif Cem, Çevre ve Kalkınma yüksek lisansını Jean Monnet bursiyeri olarak King’s College London’da tamamlamıştır.

1 yorum

Yorum yazmak için tıklayınız.