;
Politika

Enerji Zirvesinde Gençler Geleceği Tasarlayacak

30 Kasım’da gerçekleştirilecek açılışın ardından COP28 tematik programı, Öğrenci Enerji Zirvesi ile başlayacak. Gençlerin kilit paydaşlar olduğu bu zirvede ilk gün liderlerin katılacağı Dünya İklim Eylemi Zirvesi ile start alacak.  

COP28, 2030’a dek küresel sıcaklık artışını 1.5 derece ile sınırlamak, iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı artırmak ve finansmanı ölçeklendirmek için özel çözümler etrafında çeşitli paydaşları bir araya getirmeyi amaçlıyor. Bu sene Dubai’de düzenlenecek olan COP28, 30 Kasım’da açılış günü seremonisiyle başlayacak. 12 Aralık’a kadar sürecek COP, açılış gününün hemen ardından 1 Aralık’ta Öğrenci Enerji Zirvesi (SES) 2023 ve Dünya İklim Eylemi Zirvesi ile başlayacak.

“Geleceği Yeniden Tasarlamak”

Enerji dönüşümünün hızla gerçekleştiği ve daha da hızla gerçekleşmesi gereken günümüzde SES 2023’ün misyonu, bu dönüşümün önemli bir parçası olan gençlere gelecekleri hakkında söz söyleme hakkı tanımak ve gençleri de kilit paydaşlar haline getirmek olarak belirlendi. Gençlerin öncülüğünde gerçekleştirilen en büyük enerji zirvesi olan SES, “Geleceği Yeniden Tasarlamak” temasıyla gerçekleştirilecek.

SES 2023’e katılacak yüzlerce öğrenci, enerji sektörünün liderleriyle buluşarak enerji geçişi için sürdürülebilir bir görünüm oluşturmak adına çalışacak. Mühendislik, politika, finans, iletişim gibi çeşitli disiplinlerden gelen gençlerin SES 2023 ile bakış açıları genişletmeleri, sürdürülebilir ve adil bir enerjinin geleceği için multidisipliner bir çalışma sergilemleri bekleniyor.

SES 2023’e, 100’ün üzerine ülkeden 650 gencin katılacak ve bu, katılımcıların %40’ının katıldığı ilk uluslararası konferans olacak. Disiplinler arası program ile; gençleri enerji dönüşümü alanında bir kariyere hazırlamak, enerji alanında gençlerin temsil edilmesini sağlamak ve gençlerin sektördeki profesyonallerle ilişkiler kurması hedefleniyor. İlk kez bir Orta Doğu ülkesinde gerçekleşecek SES kapsamında gençlere enerji alanındaki yerel problemlerin olası çözümleri aktarılacak ve bu problemleri çözmeye odaklanacak projelerin sürdürülmesi için gerekli bilgi ve bağlantılar sağlanacak.

Dünya İklim Eylemi Zirvesi

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zâyid bin Sultan en-Nehyan’ın tüm hükümet liderlerini davet ettiği Dünya İklim Eylemi Zirvesi’nin açılışı 1 Aralık’ta gerçekleşecek. COP’a katılcak liderler için ayrılmış olan WCAS Tiyatrosu’nda yapılacak zirve iki gün sürecek.

Bu zirve, iklim ile ilgili alınan kilit kararları somut eylemlere ve güvenilir planlara dönüştürmek amacıyla toplanacak. Hükümet yetkililerinin davet edildiği zirvede, geçmiş COP’larda atılmış doğru adımların ve iklim değişikliği konusunda verilmiş yüksek düzeydeki taahhüdlerin sürdürülmesi planlanıyor. Bu adımların sağlanması ile iklim değişikliği alanında verilen mücadelenin daha koordineli bir eyleme dönüşeceği öngörülüyor.

Ülke liderleri, parti delegasyonları, Birleşik Arap Emirlikleri Hükümeti’nin özel davetlileri, Birleşmiş Milletler ve ilgili kuruluşları, hükümetlerarası kuruluşların ve sivil toplum kuruluşların liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek zirve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı’nın konuşmasıyla başlayacak. Zirvenin resmi açılışının yapılmasın ardından zirveye katılan devlet veya hükümet başkanları ulusal beyanlarını sunacak. Ulusal beyanların sunulmasının yanı sıra “COP28 BAE Başkanlık Etkinlikleri” ve yüksek profilli katılımcılar için parti etkinlikleri düzenlenecek olan ilk günün akşamında ise COP28 Galası yapılacak.

Dünya İklim Eylemi Zirvesi’nin ikinci gününde ilk gün başlatılan etkinliklerin birbirlerine paralel olarak sürdürülmesiyle tamamlanmaları planlanıyor. Oturumların bitmesi planlanan saat 17:00’da ikinci günün kapanış etkinliği olarak Birleşik Arap Emirlikleri Ulusal Günü kutlamaları düzenlenecek.