;
Ekonomi

Enerji Şirketi Enel, Şili’deki Kömür Faaliyetlerini Durdurdu

İtalyan enerji şirketi Enel, Şili’de bulunan kömür santralını 2022 yılının ortasına kadar tamamen kapatacak. Santralın ünitelerinde biri 2012’de devreye girmişti.  

İtalya merkezli uluslararası enerji şirketi Enel, Şili’nin Coronel şehrindeki iki üniteli Bocamina kömürlü termik santralını 2022 ortasına kadar kapatma kararı aldı.

Bu karar, Enel’in 14 Mayıs’ta paydaşlarıyla olan toplantısına katılan ve İtalyan enerji şirketinin Bocamina’daki faaliyetlerini durdurması için 2040’ı beklememesi gerektiğini ısrarla belirten Re:Common adlı STK için bir zafer niteliğinde.

Enel, İtalya ve İspanya’daki kömür faaliyetlerini ise en geç 2025’te durdurmayı planlıyor.

Re:Common ve Şilili ortakları tarafından 2019’da başlatılan kampanya, dün (28 Mayıs) Enel Generación Chile yönetim kurulunun Şili Ulusal Enerji Komisyonu (CNE) yönetim sekreterine 31 Aralık 2020 tarihine kadar Bocamina I (128 MW) ve 31 Mayıs 2022 tarihine kadar ise Bocamina II’nin (350 MW) faaliyetlerinin durdurulacağını resmi olarak bildirmesiyle meyvesini verdi.

Özellikle 1970’lerden beri faaliyet gösteren Bocamina I kullanılamaz hale gelmiş durumda. Diğer ünite ise 2012 yılında eklenmişti.

Enel’in şaşırtıcı kararı; kömür yakıtlı elektrik santrallarının ekonomik kayıplara yol açması, Şili’de yenilenebilirlere yatırım yapmanın hem karbonsuzlaşmaya teşvik hem de iklim değişikliği taahhütleri açısından akılcı olması gerekçelerine dayandırılıyor.

Santralların Coronel nüfusuna büyük etkileri bulunuyordu. Balıkçılar ve kabuklu deniz ürünü ile deniz yosunu toplayıcılarının 2013 yılında Bocamine I ve Bocamina II’yi işgal etmişti.

Özellikle santraldan birkaç metre uzaklıkta bulunan bir okulda eğitim gören çocukların sağlığı başta olmak üzere, santralın insan sağlığı üzerindeki etkileri oldukça önemseniyor. Santrallar bu nedenle güçlü bir yerel ve uluslararası seferberliğin odak noktası haline geldi.

Re:Common’dan Filippo Taglieri, “Umuyoruz ki Enel elektrik santrallarının tedarik zincirinde çalışan işçilerini yeniden konumlandırabilir ve santral alanını temizleyerek Coronel şehrinin yeniden nefes almasını sağlayabilir. Hâlâ gidecek çok yolumuz olsa da, İtalya’daki kömürden doğalgaza dönüşüm gibi fosilden çekilme kararlarından sonra Enel nihayet çevresel sürdürebilirlik için doğru yolu buldu” dedi.