;
Bilim

En Önemli Biyolojik Çeşitlilik Alanlarından Cerrado Savanı Yok Oluyor

Brezilyalı bilim insanları, biyolojik çeşitlilik açısından büyük bir önem taşıyan Cerrado savan ekolojik bölgesinin ormansızlaşmasına karşı alarma geçti.

Brezilya’nın Cerrado bölgesinde, ormansızlaşma, 2015’ten bu yana, geçen yıl en yüksek seviyesine çıktı. Pazartesi günü bilim insanları, dünyanın biyolojik çeşitlilik açısından en zengin olan aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadelede büyük bir karbon yutağı görevi görerek de yardımcı olacak savan için alarm verdi.

Brezilya’nın çeşitli eyaletlerine yayılmış ve dünyanın en büyük savanlarından biri olan Cerrado, bitkilerinin mevsimsel kuraklıklardan ve yangınlardan kurtulmak için toprağa gömdüğü derin kökleri nedeniyle genellikle “ters orman” olarak da adlandırılıyor.

Cerrado’daki bu ağaçların, otların ve diğer bitkilerin yok edilmesi, Amazon yağmur ormanlarından görece az yoğunluklu ormanlara sahip olmasına rağmen, Brezilya’nın seragazı emisyonlarının önemli bir kaynağı.

Ulusal uzay araştırma ajansı Inpe’ye göre, Cerrado’daki ormansızlaşma ve doğal bitki örtüsündeki diğer açıklıklar, Brezilya’nın, ormansızlaşmayı ölçmek için resmi dönemi olan Temmuz ayına kadarlık sürede, 12 ayda %8 artarak 8.531 kilometrekareye yükseldi. Bu, New York şehrinin 783,84 kilometrekarelik yüzölçümünün 10 katından fazla bir alan.

Brasilia Üniversitesi’nden ekolojist Mercedes Bustamante, “Bu son derece endişe verici” dedi.

Bustamante, hükümeti ayrıca ormansızlaşma verilerini açıklarken şeffaflıktan yoksun olmakla da eleştirdi.

Bilim insanları, 1970’lerden bu yana, Cerrado’nun kabaca yarısının, çoğunlukla çiftçilik için yok edildiğini düşünürken, son gelişmelerle eklenen bu yıkıcı faaliyetlerin özellikle endişe verici olduğunu söylüyorlar.

Goias Federal Üniversitesi’nden coğrafyacı Manuel Ferreira, “Yılda binlerce kilometrekare alanın yapısını değiştiriyorsunuz. Yeryüzünde buna benzer çok az başka yer bu derece hızlı bir dönüşüme maruz kaldı” dedi.

Ferreira, Cerrado’da düzenli olarak yeni bitki ve hayvan türlerinin keşfedildiğini ve birçoğunun henüz üzerinde çalışılmadan önce muhtemelen yok edildiğini sözlerine ekledi.

Bustamante ve diğer bilim insanları, kalkınma yanlısı söylemlerle ormansızlaşmayı teşvik etmesi ve çevresel yaptırımları geri alması nedeniyle ülkenin Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu suçluyor.

Kâr amacı gütmeyen Amazon Çevre Araştırma Enstitüsü’nün bilim direktörü Ane Alencar, “Ormansızlaşma, bu hükümetin korkunç çevre politikasının en çıplak ve ham göstergesidir” dedi.