;
Bilim

Emisyon Hedeflerine Ulaşılamazsa Deniz Seviyesi 2100’e Kadar 1 Metre Yükselecek

Yeni bir araştırmaya göre, küresel emisyon hedeflerine ulaşılamazsa deniz seviyeleri 2100 yılına kadar bir metreden, 2300’e kadar ise beş metreden fazla yükselebilir.

Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden (NTU) bilim insanları, 100den fazla uluslararası uzmanın, iki iklim senaryosuna göre küresel ortalama deniz seviyesi değişiklikleri projeksiyonlarını modelledi.

Küresel ısınma artışının 2 derece ile sınırlandırıldığı düşük emisyon senaryosunda, uzmanlar 2100’de 0,5 metrelik, 2300’de 0,5 metre ile 2 metrelik bir artış tahmin ediyorlar.

Küresel ısınmanın 4.5 derece arttığı yüksek emisyon senaryosunda ise, 2100’de 0.6 metre ile 1.3 metrelik, 2300’de ise 1.7 metre ile 5.6 metrelik bir artış tahmininde bulunuluyor.

Nature dergisinde yayımlanan çalışma, Antarktika ve Grönlanddaki eriyen buz sahanlığının, dünyadaki en büyük kara bazlı buz rezervuarları olarak küresel ortalama deniz seviyesinin yükselmesine en büyük potansiyel katkı sağlayanlar” olduğuna dikkat çekiyor.

Çalışma, NTU’dan, Hong Kong Üniversitesinden, İrlanda’daki Maynooth Üniversitesinden, İngiltere’deki Durham Üniversitesinden, ABDdeki, Rowan ve Tufts Üniversitelerinden ve Almanyadaki Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü’nden araştırmacıların ortak bir ürünü.

Çalışmaya liderlik eden Profesör Benjamin Horton, Deniz seviyesi projeksiyonlarının karmaşıklığı ve çok sayıda ilgili bilimsel yayın, politika yapıcıların bilime dair genel bir fikir edinmelerini zorlaştırıyor. Bu genel fikri elde etmek için, gelecekteki senaryoların daha geniş bir resmini sunan ve politika yapıcıları gerekli önlemleri hazırlayabilmeleri için bilgilendiren uzmanları araştırmak faydalı olacaktır” dedi.

Rowan Üniversitesinden çalışmanın ortak yazarı Dr. Andra Garner ise: Gezegen gelecekte deniz seviyesinin yükseldiğine şahit olacak. Ancak, uzmanların deniz seviyesinin düşük ve yüksek emisyonlarda nasıl artış göstereceğine dair tahminlerinde ciddi farklar var. Bu, gelecek için büyük bir umut ve yükselen deniz seviyelerinin daha şiddetli etkilerinden kaçınmak için şimdi harekete geçmek adına güçlü bir motivasyon sağlıyor” diye konuştu.

Maynooth Üniversitesi’nden Dr.Niamh Cahill de uluslararası çalışmanın, 106 deniz seviyesi uzmanının görüşlerine dayandığını ve deniz seviyesinin yükselmesini sınırlamak için düşük emisyon politikası izlemenin kritik öneminin altını çizdiğini belirtiyor.

Paris Anlaşması kapsamındaki mevcut küresel emisyon hedefleri, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırmayı ve ülkelerin iklim değişikliğinin etkisiyle başa çıkma kabiliyetlerini güçlendirmeyi amaçlıyor.