;
Ekonomi

Elektrikli Araçlar, Kömürden Üretilen Elektrikle Bile Daha Temiz

Haber: Barış Kayadelen

Elektrikli araçların, kömür gibi kirli enerji kaynaklarından üretilen elektrikle şarj edilmelerinden ötürü dizel araçlarla çevreyi aynı derecede kirlettiği iddiası, uzunca bir süredir tartışılıyordu. Avustralya’da yapılan bir karşılaştırma ise bunun aksini kanıtladı.

Bugüne kadar elektrikli araçların çevreyi dizel araçlardan daha az kirlettiğini göstermek için çeşitli girişimlerde bulunuldu ama bir grup, aradaki farkı göstermek için ilginç ve farklı bir yaklaşım benimsedi.

Avustralya Elektrikli Araçlar Birliği ve Batı Avustralya Tesla Sahipleri Kulübü, Tesla’nın en verimli araçları arasında gösterilmeyen Tesla Model S P85D’yi dizel jeneratör kullanarak şarj etti. Daha sonra dizel motorlu Volvo V40 T5 2L model araç ile Tesla marka aracın karşılaştırmasını yapmak ve yakıt verimliliğini belirlemek için her iki araç ile yolculuğa çıktılar.

104.6 km’lik yolculuğun sonunda Volvo 4.8 litre dizel kullanırken, Model S aynı yolda aynı mesafeyi katetmek için 4.46 litre (yakıt karşılığı elektrik enerjisi) kullandı.

Aradaki fark büyük değil ve bu, Model S’nin Volvo V40’dan daha verimli olduğunu gösteren bir tanıtım da değil. Ama gösterilmek istenen bir doğru var: Dizel jeneratörün dahili bir motora göre daha verimli olduğu.

Elektrik şebekesi ne kadar pis olursa olsun, elektrikli araçlar çevreyi neredeyse her zaman daha az kirletiyorlar. Görünen o ki yenilenebilir enerjinin toplam elektrik şebekesindeki oranı arttıkça daha da az kirletecekler.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi