;
Bilim

El Nino Geri Döndü: Sıcaklıklar Artıyor

El Nino

Dünya Meteoroloji Örgütü, El Nino hava modelinin tropikal Pasifik’te yedi yıl sonra ilk kez ortaya çıkmasının ardından dünyanın büyük bir bölümünde sıcaklıkların artmasını bekliyor.

Doğu ve orta Pasifik Okyanusu’ndaki su yüzeyi sıcaklıklarının ısınması olan El Nino, tropikal siklonlardan şiddetli yağışlara ve şiddetli kuraklıklara kadar aşırı hava koşullarıyla bağlantılı.

Dünyanın en sıcak yılı olan 2016, güçlü bir El Nino ile aynı zamana denk geldi – ancak uzmanlar, iklim değişikliğinin fenomen olmadığı yıllarda bile aşırı sıcaklıkları körüklediğini söylüyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre bu rekor yakında kırılabilir.

Örgüt Mayıs ayında, önümüzdeki beş yılın en az birinin ve bir bütün olarak beş yıllık dönemin, El Nino ve antropojenik küresel ısınma nedeniyle kaydedilen en sıcak dönem olacağına dair güçlü bir olasılık olduğunu söyledi.

WMO Bölgesel İklim Tahmin Servisi Başkanı Wilfran Moufouma Okia, Cenevre’de gazetecilere verdiği demeçte, “Size bunun bu yıl mı yoksa gelecek yıl mı olacağını söylemek zor. Bildiğimiz şey, önümüzdeki beş yıl boyunca muhtemelen rekor düzeydeki en sıcak yıllardan birini yaşayacağımız” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, El Niño hava fenomeninin neden olacağı iklimsel koşullarla bağlantılı olarak dang humması, Zika ve chikungunya gibi viral hastalıkların hızlı bir şekilde yayılabileceğini söylerken, örgütün buna karşı hazırlandığını söyledi.

DSÖ Genel Direktörü ayrıca, iklim değişikliğinin sivrisinek üremesini körüklediği ve dang humması vakalarının son yıllarda, özellikle ABD’de keskin bir şekilde arttığı konusunda da uyardı.

WMO’ya göre, fenomen ortalama olarak her iki ila yedi yılda bir meydana gelirken, dokuz ila 12 ay sürebilir.

Tipik olarak Güney Amerika, güney Amerika Birleşik Devletleri, Afrika Boynuzu ve Orta Asya’nın bazı bölgelerinde artan yağışlarla ilişkilendirilir.

Geçmişte Avustralya, Endonezya, Güney Asya’nın bazı bölgeleri, Orta Amerika ve Kuzey Güney Amerika’da şiddetli kuraklıklara neden oldu.