;
Ekonomi

Ekonominin Canlanmasıyla AB’nin Emisyonları Üçüncü Çeyrekte Arttı

AB istatistik ofisinin yeni yaptığı açıklamaya göre, AB genelinde pandemi nedeniyle darbe alan ekonomilerin toparlanmasıyla emisyonlar geçen yılın üçüncü çeyreğinde artış gösterdi.

Eurostat tarafından yapılan tahminler, ticari faaliyetlerden kaynaklanan emisyonların, COVID-19 ile ilgili kısıtlamaların keskin bir ekonomik daralmaya neden olduğu 2020’nin üçüncü çeyreğine göre 2021’in üçüncü çeyreğinde %6 artarak 881 milyon ton CO2 eşdeğeri olduğunu gösterdi.

Eurostat, elektrik arzı ve imalat sektörlerinin her ikisinin de belirtilen dönemde emisyonların yaklaşık dörtte birine katkıda bulunduğunu, hane halkı ve tarımın her birinin ise %14’lük payı olduğunu açıkladı.

Ofis, ekonomik toparlanmanın etkilerine rağmen emisyon seviyelerinin, bloğun hedefleri istikametinde uzun vadeli istikrarlı bir düşüş eğilimini sürdürdüğünü de duyurusuna ekledi. Üçüncü çeyrek emisyonları, iki yıl önce 891 milyon tondu.

AB, önümüzdeki 10 yılda emisyonları azaltmayı ve bloğun 2050 yılına kadar “net sıfır” olmasını hedefliyor.

Önlemler, dünyanın en büyük üçüncü yayıcısının, 2030 yılına kadar net seragazı emisyonlarını 1990 seviyelerine göre %55 oranında azaltma hedefine ulaşmasını amaçlıyor.

Tek tek ülkeler arasında Bulgaristan, üçüncü çeyrekte emisyonlarda %22,7 artışla blok genelinde en büyük artışı gösterirken, onu sırasıyla %16,2 ve %13,1 artışla Letonya ile Yunanistan izledi.

Emisyonlar Slovenya, Lüksemburg ve Hollanda’da %1,6 ile %2,6 arasında düştü.