;
Politika

Ekonomik Gerileme Çin’in Çevre Politikalarını Değiştirmeyecek

Çevre Bakanlığı yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre Çin, çevre koruma hedeflerine sadık kalacak ve ekonomi yavaşlasa bile bu hedeflere ulaşmaya çalışmaktan vazgeçmeyecek.

Ekoloji ve Çevre Bakanı Xu Bijiu, kabinenin geçtiğimiz sene 2020’nin sonuna kadar bazı önemli kirlilik önleme hedefleri için bir rehber yayımladığını ve bu rehberde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını söyledi. Xu, Beijing’de bir basın toplantısında “Akıntıya karşı kürek çekmeye benziyor. Ancak ileri doğru gitmekten başka seçeneğimiz yok” dedi.

Çin’in GSYH büyümesi üçüncü çeyrekte yıllık %6.0 yavaşladı. Bu oran, ABD ile bir ticaret savaşının ortasında, son 27 buçuk yılın en düşük oranı. Henan gibi sanayi bölgelerindeki iş yeri sahipleri çevresel baskılardan çok etkilendiklerini söylüyorlar.

Xu, “Çevre ve ekonomi birbiriyle karşıt şeyler değil, aynı yönde ilerleyebilirler” dedi ve GSYH’in 2013 yılında 8.43 trilyon dolardan, 2019’da 12.6 trilyon dolara çıktığını ve bu süre zarfında hava kirliliğinin azaltıldığını söyledi.

Aynı basın toplantısında bakanlık sözcüsü Liu Youbin, bu yıl hâlâ bazı bölgelerde hava kalitesinin değişkenlik gösterebileceğini söyledi ve PM2.5 değerinin Çin’in güney merkezindeki Hunan gibi bölgelerde artabileceğini belirtti.

Liu, bakanlığın kirlilik kontrolü çalışmalarını bilimsel ve kusursuz olarak koruyacağını, hava kalitesinin bariz bir şekilde kötüleştiği bölgelerde özel denetimler uygulanacağını ve kilit bölge olmayan yerlerdeki desteğin artırılacağını söyledi.

Xu ise bakanlığın finansman zorluklarıyla karşı karşıya olan özel şirketler için tercihli çevre koruma vergi politikalarını teşvik edeceğini ve 2020’de ulusal bir yeşil kalkınma fonunun başlatılacağını söyledi.

Çin, yirmi yılı aşkın süredir devam eden serbest ekonomik büyümenin verdiği zararı tersine çevirmek ve ülkenin hava, toprak ve su durumuyla ilgili kamu endişesini hafifletmek için “kirlilik savaşı” nın altıncı yılına giriyor.