;
Ekonomi

EIB Başkanı: “Fosil Yakıtların Geleceği Yok”

Avrupa Yatırım Bankası başkanı Werner Hoyer, bankanın 2020 sonuçlarını sunarken, Avrupa’nın, geleceğin artık fosil yakıtlarda olmadığını kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Werner Hoyer, Avrupa Yatırım Bankası’nın (EIB) yıllık sonuçları üzerine düzenlediği basın toplantısında, “Kibarca söylemek gerekirse, doğalgaz bitti. Bu geçmişten ciddi bir ayrılışa işaret ediyor, ancak fosil yakıt kullanımının sonu gelmeden iklim hedeflerine ulaşamayacağız” dedi.

EIB, 2020’de yayınlanan iklim bankası yol haritası kapsamında, faaliyetlerinin %50’sini iklim ve çevresel sürdürülebilirliği desteklemek için kullanmayı planlarken, 2030 itibariyle yeşil finansman için 1 trilyon euronun kilidini açacak. Ayrıca tüm faaliyetlerin Paris Anlaşması ile uyumlu olmasını sağlayacak.

Doğalgaz, EIB’nin iklim yol haritası kapsamında sınırlı desteğe sahip. Yalnızca kilovat saat başına 250 gramdan daha az karbondioksit yayan santrallar şu anda bankanın kuralları kapsamında desteğe uygun ve EIB fosil yakıtlar için tüm fonları yıl sonundan önce aşamalı olarak kaldırarak karbonsuzlaştırma politikasını sürdürmeyi planlıyor. Hoyer, enerji verimliliği projelerine, yenilenebilir enerji projelerine, yeşil inovasyona ve araştırmaya daha fazla finansman gideceğini söyledi.

Yol haritası ayrıca, AB bankasının hem yenilenebilir elektrikten üretilen yeşil hidrojeni hem de karbon yakalama teknolojisi ile nükleer güç veya doğalgazdan üretilen “düşük karbonlu hidrojen” olarak adlandırılan yakıtları destekleme niyetinin ana hatlarını da çiziyor.

Ancak, EIB fosil yakıtlara verdiği desteği yıl sonuna kadar sona erdirmeyi hedeflerken, Orta ve ve Doğu Avrupa’da faaliyet gösteren çevre STK’larından oluşan bir ağ olan CEE Bankwatch’a göre, AB’nin iklim bankası olması için yapılması gereken daha çok şey var.

CEE Bankwatch’ın politika sorumlusu Anna Roggenbuck, güvenilir müşterilerin ve finansal aracıların seçimi konusunda rehberlik eksikliğinden dolayı yol haritasını eleştirdi. Önceki bir Bankwatch analizi, 2013 ile 2019 yılları arasında EIB’nin enerji ve ısı üretiminde yüksek kömür payına sahip şirketlere 4,7 milyar euro AB kamu parası sağladığını gösteriyor. Roggenbuck, “Politikadaki bu yasal boşluk, EIB’nin iklim krizine, dolaylı bir şekilde de olsa, para aktarmadığını güvence altına almak adına kapatılmalı” dedi.

Hoyer’e göre 2020 “zor ve önemli” bir yıldı. Brexit’in en büyük engel olması beklenirken COVID salgını, EIB’nin “Avrupa’nın iklim bankası” olma hedefine meydan okudu.

Buna rağmen, iklim ve çevre finansmanının payı EIB’nin toplam finansmanında %34’ten % 40’a yükselerek bankayı %50 hedefine yaklaştırdı.

Hoyer, “İklim üzerinde benzeri görülmemiş bir etki yarattık ve çok daha fazlası için zemin hazırladık. Ancak iklimi ve çevreyi ihmal etme riski olan bir iyileşme devam ediyor. İklim değişikliğiyle mücadele, salgın bitene kadar bekleyemez. COVID krizi, insanlığın karşı karşıya olduğu iklim ve çevresel zorluklarla mücadele etmeyi bırakmak için bir neden değil ”dedi.

EIB, büyüyen bir yatırım açığı olduğu konusunda uyarıyor ve bu durum AB’nin yeşil iyileşme hedefini tehlikeye atıyor. Hoyer, “AB, yenilik için daha fazla para seferber etmezse küresel rekabette alan kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya” diye ekledi.