;
Ekonomi

ECB: Avrupa Bankaları Karbon Yoğun Endüstrilerle Risk Altında

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa bankalarının karbon yoğun endüstrilerle sıkı bir şekilde çalıştığı için iklim değişikliği kaynaklı ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi. ECB, bankalardan iklim ve çevresel risklerine ilişkin verileri kamuoyuna açıklamalarını istiyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Denetleme Kurulu Başkanı Andrea Enria geçtiğimiz Çarşamba (18.06.2020), Avrupa bankalarının karbon yoğun endüstrilerle sıkı bir şekilde çalıştığı için iklim değişikliği kaynaklı ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu krizle mücadele etmek adına kapasitelerini yeniden düzenlemeleri gerekiyor.

Bankaların borç vermenin ötesinde daha fazla sorumluluk almasını isteyen ECB, bankalardan iklim ve çevresel risklere ilişkin verileri kamuoyuna açıklamalarını istedi ve bu faktörleri daha uzun vadeli iş stratejisine dahil etmelerini talep etti.

Enria, “Düşük karbonlu ekonomiye ani bir geçişin, iklime duyarlı ekonomik sektörler üzerinde ciddi etkisi olacak. Bu, bankacılık sistemi kayıplarında temel senaryoya kıyasla % 60’a varan kayıplara neden olabilir” dedi.

ECB tarafından doğrudan denetlenen Avrupa’nın en büyük bankalarına atıfta bulunan Enria, “Ortalama olarak, önemli kurumların risklerinin %15’ini en karbon yoğun firmalar oluşturuyor” dedi.

Ancak asıl sorun şu ki; iklim riski uzun vadede gerçekleşme eğilimindeyken, bankalar genellikle gelecek yıldaki risklere bakıyorlar ve mevzuat ihtiyaçları bu kısa görüşlü yaklaşımları güçlendiriyor.

ECB, iklim değişikliği ile mücadelenin “kritik bir görev” olduğunu söylemesine rağmen, banka, en kirletici firmaların milyarlarca euroluk borcunu içeren kurumsal tahvil alımları konusunda eleştirilere maruz kaldı.

Ancak banka, firmaların faaliyetlerine dayalı tahvil alımlarından hariç tutulmasının para politikası alanının ötesinde olduğunu, dolayısıyla görev süresini aşacağını söyledi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi