;
Bilim

Dünyadaki Mangrov Ekosistemlerinin Yarısı Çökme Tehdidi Altında

mangrov

Uluslararası bir koruma grubunun yaptığı son araştırmaya göre, dünyadaki mangrov ekosistemlerinin yarısı insan faaliyetleri, yükselen deniz seviyeleri ve aşırı hava koşulları nedeniyle çökme riskiyle karşı karşıya.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) yeni yayımladığı bir değerlendirmede, harekete geçilmediği takdirde, dünyadaki toplam mangrov alanlarının dörtte birinin yüksek risk altında olduğunu ve 50 yıl içinde tamamen sular altında kalabileceğini ve Hindistan, Sri Lanka ve Maldivler’deki ekosistemlerin bu riske karşı en savunmasız bölgelerin başında geldiğini duyurdu.

IUCN’nin ekosistem tehditlerini değerlendiren “Kırmızı Listesini” yürüten Marcos Valderrabano, “Bu küresel değerlendirme, dünya çapındaki mangrovların %50’sinin çökme riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya çıkardı ve bu, beklediğimizden çok daha fazla” dedi.

Mangrov ormanları dünya kıyı şeridinin yaklaşık %15’ini kaplıyor. Bu ormanlar suyu filtreliyor ve balıklar ile diğer deniz canlıları için üreme alanları sağlayarak hayati bir ekolojik ve ekonomik rol oynuyor.

Mangrov ormanları, tahminen 11 milyar ton karbon depolamanın yanı sıra, kıyı topluluklarını fırtına kaynaklı dalgalara ve sellere karşı koruyan önemli bir tampon görevi de görüyor.

Kıyıdaki mangrov habitatlarını önemli ölçüde kaybeden Singapur, şu anda alçakta bulunan kıyı şeridini yükselen deniz seviyelerine karşı korumaya yardımcı olacak bir restorasyon programı planlıyor.

İsviçre merkezli IUCN, çalışmayı yürütmek için 250’den fazla uzmanı bir araya getirdi ve iklim değişikliğinin halihazırda mangrov ormanlarının mekansal dağılımını etkilediğini tespit etti.

Raporda, ekosistem değişikliklerinin aynı zamanda tatlı suyun sulama amacıyla yaygın biçimde kullanılmasından da kaynaklandığı belirtildi.

Valderrabano, mangrovların iklim değişikliğine uyum sağlamak ve daha dayanıklı hale gelmek için yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi: “”Bazı mangrov ekosistemlerinin tamamen yok olmasını önlemek istiyorsak bu hayati önem taşıyacak.”