;
Politika

“Dünya Yok Olsa, Neyi Özlerdiniz?”

Sanatçı ve doğa sever altı arkadaşın bir araya gelerek oluşturduğu No Planet No Fun kolektifi, illüstrasyon yoluyla iklim krizinin yarattığı tehlikelere dikkat çekmeyi amaçlıyor. Çünkü “Biz aynı kalmaya devam edersek, hiçbir şey aynı olmayacak.”

No Planet No Fun, iklim krizinin yarattığı tehlikelere dikkat çekmek amacıyla altı sanatçı ve doğa sever arkadaşın bir araya gelerek oluşturduğu pozitif, yenilikçi bir sanat kolektifi.  Görsel iletişimin vermek istediği mesajı iletmekte oldukça güçlü olduğuna inanıyor. Kolektif, “Dünya yok olsa, neyi özlerdiniz?” sorusuyla dünya çapından 40 illüstrasyon sanatçısını bir araya getirerek, sanatçıların en çok neyi özleyeceklerini çizmesini istiyor. İklim krizinin etkilerini, buzulların eridiği, şehirlere su bastığı, ormanların yandığı görsellerden öteye taşıyarak daha olumlu bir çerçevede tartışmayı amaçlıyor. Kolektif bu şekilde daha çok kişiyi etkileyerek iklim krizine karşı bu insanları eyleme geçmeye yönlendirebileceklerini söylüyorlar.

Kolektif hayata geçirdikleri online platform ile neyi hedeflediklerini şu sözlerle açıklıyor: “Hayat sürprizlerle, gizemle, unutulamaz anlarla, mükemmel yemeklerle ve kutlanmaya değer birçok deneyimle dolu. Ancak mevcut yaşam biçimlerimize devam edersek bütün bunları kaybedebiliriz. Küçük eylemlerle ve günlük alışkanlıkları değiştirerek gezegenimizin kurtulmasına yardım etmenin ne kadar kolay olduğunu insanlara göstermek istiyoruz. Biz aynı kalmaya devam edersek, hiçbir şey aynı olmayacak.”

No Planet No Fun’da yer alan sanatçılar “Dünya yok olsa, neyi özlerdiniz?” sorusuyla yola çıkarak hayata dair en sevdikleri şeyleri çiziyor. Barselona’da yapılan bir sergide yer alan No Planet No Fun’daki bütün eserler adına toplanan fonlar, çevre araştırmalarına destek için kullanılacak.

İnternet tabanlı bir bilgisayar dosya aktarım servisi olan WeTransfer’in alt hizmeti WePresent, sanatçıların yaratıcı görsel hikayelerini paylaşmalarını destekleyen bir içerik platformu. Platformun tek bir koşulu var: Anlatmak istediğiniz konu ne olursa olsun, alışılmışın dışında, yaratıcı bir yol ile bunu anlatmanız gerekiyor.

No Planet No Fun sergisinde yer alan eserlere ise WePresent’ten ulaşabilir ve hikayelerini okuyabilirsiniz.

Hikayelerden Bir Örnek

Ales Div

En sevdiğim deneyimlerimden biri, gece vakti, doğayla iç içe bilinmeyen bir yerde arkadaşlarımla birlikte duvarlara grafiti yapmak. Dünya ile en çok iletişim halinde olduğumu hissettiğim an o oluyor. Özgür hissediyorum. Doğa ile özgürlük arasında bir ilişki olduğuna inanıyorum. Bir gün, özgürlük ve mutluluğun paradan daha önemli olduğu bir gezegenin keşfedilmesini umuyorum.

Dünya yok oluşa giderse, meyveyi gerçekten özlerim. Dünyadaki en lezzetli şey ve sadece su ve güneş ile yetişebiliyor. Dünyaya dair en güzel şey ise, sanat: Evrensel dilimiz. Sadece renkleri ve farklı materyalleri kullanarak hisleri ve farklı kültürleri anlamamızı sağlıyor.