;
Afetler Bilim

Dünya Meteoroloji Örgütü: Aşırı Hava Olayları 2018’de 62 Milyon Kişiyi Etkiledi

Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliği nedeniyle aşırı hava koşullarının sebep olduğu doğal afetlerin 2018’de 62 milyon kişiyi etkilediğini açıkladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün açıkladığı “Küresel İklim Durumu” raporunda, iklim değişikliğinin “fiziksel ve finansal etkilerinin arttığı” vurgulandı.

Rekor seviyedeki seragazı salımının küresel sıcaklıkları giderek daha tehlikeli seviyelere yükselttiği belirtilen raporda, son dört yılın şimdiye kadar kaydedilen en sıcak seneler olduğu ifade edildi.

Örgütün 1994’te ilk raporu yayımlandığında atmosferdeki milyon parçacık (ppm) içindeki karbondioksit yoğunluğunun 357.0 ppm olduğu ancak geçen yılki ortalamanın 405.6 ppm’ye ulaştığına dikkatin çekildiği raporda, seragazı salımlarının daha fazla artmasının beklendiği belirtildi.

Raporda, ”2018’te aşırı hava koşullarının neden olduğu doğal afetler yaklaşık 62 milyon kişiyi etkiledi.” ifadesine yer verildi.

Rapora göre, 35 milyon kişi sellerden, 9 milyon kişi ise kuraklıktan etkilenirken, Avrupa, ABD ve Japonya’da sıcak hava dalgası ile orman yangınlarına bağlı bin 600’den fazla ölüm yaşandı.

Örgüt, raporunda deniz seviyelerinin de 2018’de bir önceki yıla göre 3.7 mm yükseldiğini bildirdi.

“Dönüşü Olmayan Bir Noktadayız”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, raporun açıklandığı BM Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında, 23 Eylül’de New York’ta gerçekleştirilecek İklim Zirvesi’ne katılacak liderlere, ”Konuşmayla değil planla gelin” çağrısı yaptı.

Guterres, dönüşü olmayan bir noktaya gelindiği uyarısında bulunarak, iklim değişikliğine karşı çabaların artırılmasını istedi.