;
Ekonomi

Dünya Bankası: Çin’in İklim Hedeflerine Ulaşması için 17 Trilyon Dolarlık Yatırıma İhtiyacı Var

dünya bankası

Yeni bir rapora göre, Çin’in 2060 yılına kadar karbon nötr olabilmesi için 17 trilyon dolarlık ek yatırıma ihtiyacı var. 

Çin’in iklim ve kalkınma zorluklarına ilişkin yeni yayımlanan bir Dünya Bankası raporuna göre, ülkenin 2060 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşması için enerji ve ulaşım sektörlerinde yeşil altyapı ve teknoloji için 17 trilyon dolara kadar ek yatırıma ihtiyacı var.

Dünya Bankası’nın yeni bir Ülke İklim ve Kalkınma Raporları dizisinden biri olan rapor, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in gereksinimleri karşılamak ve yapılması gerekecek yenilikleri ortaya çıkarmak için özel yatırıma ihtiyacı olacağını söyledi.

Yeni yayımlanan rapora göre, iklim değişikliği, özellikle yoğun nüfuslu ve ekonomik açıdan kritik olan alçak kıyı kentleri başta olmak üzere Çin için önemli bir tehdit oluşturuyor.

Azalmayan iklim değişikliği etkileri, Çin’in ekonomik çıktısını 2030 gibi erken bir tarihte %0,5 ila %2,3 oranında azaltabilir.

Dünya Bankası’nın Doğu Asya ve Pasifik Başkan Yardımcısı Manuela Ferro, “Çin’in uzun vadeli büyüme beklentileri, altyapı yatırımlarından inovasyona, ihracattan iç tüketime ve devlet öncülüğünden piyasa güdümlü kaynak tahsisine giderek ekonomiyi yeniden dengelemeye bağlı” dedi.

Raporda, Çin’in düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş yapmadan küresel iklim hedeflerine ulaşmasının da imkansız olacağı belirtildi ve Çin’in küresel karbondioksitin %27’sini ve dünyadaki seragazlarının üçte birini yaydığına dikkat çekildi.

Raporda, “Bu geçiş, enerji verimliliğini ve kaynak üretkenliğini artırmak için kaynaklarda, inovasyonda ve yeni teknolojilerde büyük bir değişim gerektirecek” denildi.

Rapor aynı zamanda, Çin’in düşük karbonlu teknolojilerin üretiminde daha yüksek getiri, yüksek bir yurt içi tasarruf oranı ve yeşil finansta liderlik pozisyonu dahil olmak üzere mevcut avantajlardan yararlanabileceğini vurguladı.

Özel sektör katılımının Çin’in karbon nötr olma yolunda “önemli” olduğu da ifade edildi. Daha öngörülebilir bir düzenleyici ortama, piyasalara ve finansa erişime duyulan ihtiyacın altı çizildi.

Dünya Bankası’nın rapor dizisi kapsamında yayımlanan ilk çalışması ise Türkiye’ye dair. Türkiye Ülke İklim ve Kalkınma Raporuna (CCDR) göre iklim değişikliğinin etkilerine karşı dayanıklılığı ve uyumu artırmaya ve ekonomi genelinde karbondioksit ve diğer seragazı emisyonlarını azaltmaya yönelik etkili ve uygun eylemleri uygulaması halinde Türkiye önümüzdeki 20 yıllık dönemde 146 milyar dolarlık tasarruf sağlama potansiyeline sahip.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi