;
Bilim

Dünya 2023’te Sanayi Öncesi Döneme Göre 1,4 Derece Isındı

ısınma

1,4 derecelik bir yıl, 1,5 dereceyi kalıcı olarak geçmenin ne anlama gelebileceğine dair korkutucu bir ön izleme sağladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) Küresel İklimin Durumu 2023 raporu, Ekim sonuna kadar olan verilerin, bu yıl küresel ortalama sıcaklıkların sanayi öncesi dönem (1850-1900) ortalamasının yaklaşık 1,4 derece üzerinde olduğunu ortaya koydu.

Çalışma, 2023’ün, dünyanın sanayi öncesi ortalamadan yaklaşık 1,2 derece daha sıcak olduğu önceki rekor sahibi 2016’nın yerini alarak büyük bir farkla kaydedilen en sıcak yıl olacağını doğruluyor.

Rapor, bugün Dubai’de başlayan BM yıllık iklim zirvesi COP28’de fosil yakıtlardan aşamalı çıkış kararını ele alacak dünya liderleri için de önemli mesajlar içeriyor.

WMO Genel Sekreteri Peterri Taalas, “Seragazı seviyeleri, küresel sıcaklıklar ve deniz seviyesindeki yükseliş rekor düzeyde. Antarktika’da ise deniz buzu rekor düzeyde düşük” dedi.

Ancak raporun bulgusu, dünyanın, bilim insanlarının 2015 Paris Anlaşması kapsamında yıkıcı iklim değişikliğini önlemenin tavanı olduğunu söylediği 1,5 derecelik uzun vadeli ısınma eşiğini geçmek üzere olduğu anlamına gelmiyor. Bunun için ısınma seviyesinin uzun süre aynı noktada kalması gerekiyor.

1,4 derecelik bir yıl, 1,5 dereceyi kalıcı olarak geçmenin ne anlama gelebileceğine dair korkutucu bir ön izleme sağladı.

Bu yıl Antarktika deniz buzu, kış aylarında kaydedilen en düşük maksimum miktarına ulaştı. Raporda, İsviçre buzullarının son iki yılda kalan hacminin yaklaşık %10’unu kaybettiği belirtildi. Orman yangınları Kanada’da rekor bir alanı yaktı; bu da ülkedeki ormanlık alanların yaklaşık %5’ini oluşturuyordu.

Bilim insanları, El Nino’nun etkilerinin bu kış zirveye ulaşacağını ve 2024’te daha yüksek sıcaklıklara yol açacağını belirterek, gelecek yılın daha kötü olabileceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) Küresel İklimin Durumu 2023 raporunun bulgularına ilişkin video mesaj yayımladı. Dünyanın küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için rol haritasının olduğunu ve iklim kaosunun en kötü etkilerinden kurtulabileceğini dile getiren Guterres, “Ancak 1,5 derece hedefini canlı tutmak için liderlerin COP28’de başlangıç ​​silahını ateşlemesine ihtiyacımız var. Bunu iklim eylem planlarının bir sonraki turu için net beklentiler belirleyerek, bunları mümkün kılacak ortaklıkları ve finansmanı taahhüt ederek yapabilirler” diye konuştu.