;
Ekonomi Politika

“Doğalgaza Finansman Sağlamak AB’nin İklim Nötr Hedefiyle Uyumlu Değil”

Avrupa Komisyonu geçen hafta, hangi gaz altyapısı projelerinin AB fonu almaya uygun olacağını değerlendirmek için güncellenmiş bir metodoloji yayımlayarak çevre gruplarının ve Avrupa Parlamentosu’nun kıdemli bir üyesinin uyarılarını tetikledi.

15 Haziran Salı günü AB Komisyonu, AB finansmanı için başvuran gaz projelerini değerlendirme metodolojisini özetleyen bir belge yayımladı.

Öncelik listesine giren – ortak çıkar projeleri (PCI) olarak bilinen – enerji altyapısı projeleri, AB fonuna ve daha hızlı izinlere erişim kazanabiliyor.

Bir enerji projesinin listeye girip girmeyeceği, AB’nin altyapı finansmanını bloğun iklim hedefleriyle uyumlu hale getirmek için şu anda revize edilen Trans-Avrupa enerji ağları (TEN-E) yönetmeliği ile belirleniyor.

Bununla birlikte, gaz projelerinin seçilmesine yönelik yeni metodoloji, bu yılın dördüncü çeyreğine kadar üzerinde bir anlaşmanın beklenmediği TEN-E yönetmeliği kapsamında kabul edilecek yeni liste için değil, yalnızca mevcut liste için geçerli.

74 gaz projesi listede yer almak için başvuruda bulundu ve doğalgaz projelerinin önünde engel olmadığına dair endişelerini dile getiren milletvekillerine ve STK’lara göre, birçoğu kabul edilebilir.

Bir çevresel baskı grubu olan Climate Action Network Europe, aday fosil gaz projelerinin seçilmesinin, büyük olasılıkla 2022’de yürürlüğe girecek olan ve bu aşamada tüm ‘klasik’ fosil gaz projelerini hariç tutan revize edilmiş TEN-E yönetmeliği ile tutarsız olacağını söyledi.

Doğalgaz, yandığında karbon salan bir fosil yakıt. Kömürden daha az karbondioksit salmasına rağmen, boru hatlarındaki metan sızıntıları, doğalgazın tüm fosil yakıtların en temizi olduğu iddiasının sorgulanmasına neden oldu.

Avrupa Parlamentosu ile Uyumlu Değil

Avrupa Parlamentosu’ndaki parlamenterler, Temmuz 2020’de PCI listesindeki projelerin Avrupa’nın iklim hedefleriyle uyumlu olmasını istedi. Gaza daha fazla yatırım yapılması, Avrupa’yı uzun yıllar boyunca fosil yakıtlara kilitlemekle sonuçlanabilir.

Avrupa Parlamentosu çevre komitesine başkanlık eden Fransız Parlamenter Pascal Canfin, “Bu metodoloji konusunda çok endişeliyim” dedi. CAN Europe da, yeni fosil gaz altyapısı inşa etmenin “Avrupa’nın 2050 itibarıyla iklim nötr olma taahhüdüyle bağdaşmadığını” söyledi.

Bu yılın başlarında yayımlanan bir rapora göre, Avrupa hâlâ boru hatlarının ve LNG terminallerinin sürekli genişlemesine 87 milyar euroluk bir bütçe ayırıyor.

Düşünce kuruluşu Global Energy Monitor tarafından hazırlanan rapora göre, yatırım planlarının uygulanması halinde AB, kendisini daha kirletici bir geleceğe kilitleme veya boru hatları gibi yaklaşık 50 yıllık bir ömre sahip altyapıya milyarlarca dolar harcama riskiyle karşı karşıya kalacak.