;
Ekonomi Politika

Doğalgaz ve Nükleer Endüstrileri “Yeşil” Yatırım Etiketi için “Mücadele” Ediyor

Doğalgaz ve nükleer endüstrileri, yeni bir “yeşil” listeden çıkarılmanın kendilerini milyarlarca dolarlık fondan mahrum bırakmasından çekinerek, hangi yatırımların sürdürülebilir olduğunu belirleyen Avrupa kurallarında son değişiklikleri yapmak için lobi faaliyetlerini hızlandırdı.

AB’nin Sürdürülebilir Finans Sınıflandırma iklim bölümü bu yıl tamamlanacak. Bu gelişme, nükleer enerji ve çoğu doğalgaz santralı ve boru hattı Mart ayında yayımlanan geçici listeden çıkarılacağı için oldukça önemli.

Reuters’ın haberine göre, mali ürün sağlayıcılarını, 2021’in sonundan itibaren hangi yatırımların iklim kriterlerini karşıladığını açıklamaya zorlayarak, yeni AB yeşil finans kuralları, paranın blokun iklim hedeflerini destekleyen projelere yönlendirilmesi için tasarlandı.

Kâr amacı gütmeyen Reclaim Finance tarafından analiz edilen ve yalnızca Reuters ile paylaşılan AB kayıtlarına göre, kuralların yayımlanmasından bu yana geçen dört ay içinde doğalgaz ve nükleer endüstrisi temsilcileri, AB yetkilileriyle – yüz yüze veya sanal olarak – 52 toplantı düzenledi.

8 Temmuz’da yayımlanan şeffaflık dosyalarına dayanan verilere göre, sektör temsilcileri 2018’in başından bu yana AB politika yapıcılarıyla toplam 310 toplantı gerçekleştirdi.

Özellikle nükleer grupları lobicilik faaliyetlerini hızlandırdı. Son iki buçuk yılda düzenledikleri 36 toplantıdan 10’u Mart’tan bu yana gerçekleşti.

Brüksel, 750 milyar euro’luk COVID-19 kurtarma fonunun yeşil projelere harcanmasını garanti altına almak için kuralların uygulanması çağrılarıyla karşı karşıya. Para, 2021’de aktif olmaya başlayacak, yani kurallarda herhangi bir gecikme bu planı engelleyebilir.

İklim kampanyacıları AB’yi, riskler çok yüksek olduğu için petrol ve doğalgaz endüstrisinin baskılarına boyun eğmemeye çağırdı. Reclaim Finance kampanyasından Paul Schreiber, “AB kurumları ve üye devletler, iklim acil durumuyla karşı karşıya kalan sürdürülebilir bir Avrupa inşa etme konusunda ciddiyse, fosil yakıt lobicilerinden kurtulmaları gerekir” dedi.

Her iki enerji sektörünün de temel sıkıntılarından biri, teklifleri hazırlayan finans uzmanı grubunun dışında kalmaları.

Önümüzdeki ay Avrupa Komisyonu’nu, sınıflandırma danışmanı olarak yeni bir AB sürdürülebilir finans platformu devralacak ve her iki sektör de panele dahil olmak istiyor.

Yatırımcılar tarafından lobicilik verilerinin kullanıldığı kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan InfluenceMap’te analist Rebecca Vaughan, platformun muhtemelen doğalgaz endüstrisinin kuralları değiştirmedeki “son şansı” olduğunu söyledi.

Reuters’ın görüştüğü dört doğalgaz ve nükleer lobi grubu, 500’den fazla başvuranla birlikte sürdürülebilir finans platformunun bir parçası olmak için başvuruda bulundu.

Varlık yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, bankalar ve iki enerji sektörü temsilcisinden oluşan 35 üyesi olan mevcut uzman grup, doğalgaz santrallarının yalnızca iddialı emisyon limitlerini karşılamaları halinde “sürdürülebilir” olarak etiketlenmesi gerektiğini söyledi.

‘‘Geçiş Faaliyetlerine İhtiyacımız Var’’

Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Üreticileri Birliği (IOGP), Eurogas ve FuelsEurope lobi grupları, Reuters’e sürdürülebilir finans kurallarının emisyonlarda daha kademeli kesintileri kabul etmesi gerektiğini söyledi.

IOGP’nin politika stratejisinden sorumlu kıdemli yöneticisi Kamila Piotrowska, “Rapor, yarın geçiş yapmamız gerekiyormuşçasına hazırlandı. Bu bir yolculuk ve bu geçiş faaliyetlerine ihtiyacımız var’’ dedi.

Eurogas’ın da dahil olduğu lobi grupları, petrol boru hatlarının gelecekte bir noktada düşük karbonlu doğalgaza dönüştürülebilirlerse sürdürülebilir olarak sınıflandırılmasını da istiyor.

FuelsEurope rafinaj endüstrisi derneği genel müdürü John Cooper, “Avrupa’daki mevcut doğalgaz tesislerinin sürdürülebilir olmadığı ve bu nedenle hiçbir şey için herhangi bir finansman sağlayamayacağı anlamına gelen gerçek bir tehlike var” dedi.

FuelsEurope ve IOGP de Komisyon’dan şirketlerin uyabilmesi için son tarihi uzatmayı düşünmesini talep etti.

Aşamalı Geçiş İçin Artık Çok Geç

AB’nin uzman grubu, kriterlerinin bilime dayalı olduğunu ve bunların, dünyaya iklim değişikliğinden kurtulma şansı verirken, gereken hızlı emisyon kesintilerinin sağlanması için teşvikler vermek üzere tasarlandığını söylüyor.

BNP Paribas Varlık Yönetimi’nin küresel yönetim ve politika başkanı ve uzmanlar grubu üyesi Helena Vines Fiestas, “Pek çok insan hâlâ daha, geçişin aşamalı küçük adımlardan oluştuğunu düşünüyor ancak maalesef bunun için çok geç” dedi.

Nükleer endüstrisi grupları ise, nükleer enerjinin düşük karbon emisyonlarına ve güvenli atık bertaraf sahalarına sahip olduğu için sürdürülebilir bir etiketi hak ettiğini söylüyorlar. Nükleer santral sürdürülebilir kabul edilmezse, enerji santralları için sermaye maliyetinin artacağından endişeleniyorlar.