;
Ekonomi

Deniz Taşımacılığı Emisyonları Keskin Bir Şekilde Azaltılmalı

Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı yeni yaptığı bir açıklamada, AB 2050 itibarıyla karbon nötr olmayı hedefliyorsa deniz taşımacılığı emisyonlarının büyük ölçüde daha fazla azaltılması gerektiğini belirtti.

EMSA’nın bir raporunda, 2019’da AB’deki deniz taşımacılığı kaynaklı emisyonların, ulaşım sektöründeki emisyonların %13,5’ini oluşturduğu belirtildi.

Avrupa dış ticaretinin yaklaşık %77’si ve AB üye ülkeleri arasındaki tüm ticaretin %35’i deniz yollarında gerçekleşiyor.

Raporda, gemicilikten kaynaklanan AB karbondioksit emisyonlarının 1990’dan itibaren yaklaşık %26 oranında azalmasına rağmen, bunların hâlâ yaklaşık 16 milyon ton veya küresel denizcilik emisyonlarının %18’ini oluşturduğu belirtildi. Bu düşüş filo yenilemelerine ve daha yüksek enerji verimliliğine bağlanıyor.

EMSA, “(denizcilik) sektörünün Avrupa’yı 2050 itibarıyla iklim açısından nötr bir kıtaya dönüştürmede kendi rolünü oynaması ve çevresel ayak izini azaltmak için sürekli eyleme ihtiyaç var” dedi.

Bir başka tehlikeli küresel ısınma kaynağı ve asidik gaz olan kükürt dioksit emisyonları, 2019’da 1,63 milyon tona veya deniz taşımacılığından kaynaklanan küresel emisyonların %16’sına ulaştı.

Raporda, bu emisyonların yakıttaki kükürt dioksite karşı daha katı Avrupa mevzuatı sayesinde azaldığı ve 2015 ile 2019 yılları arasında Danimarka kıyılarında %60 ve Hollanda’nın Rotterdam limanı bölgesinde %20’den fazla azalmaya izin verildiği belirtildi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi